maandag 12 juni 2017

'Het telen van industriële hennep blijft een bedreiging voor Suriname'

Directeur Stichting De Stem: 'Onderzoek en controle nodig ter voorkoming misbruik'


'Het telen van industriële hennep blijft een bedreiging voor Suriname.' Dat vindt Carlo Lansdorf (zie foto - Bron: Facebook), directeur van Stichting De Stem die zich bezighoudt met verslavingszorg. De discussie over de teelt van industriële hennep is onlangs weer opgelaaid tijdens de openbare vergadering over wijziging van de Wet Verdovende Middelen in het parlement. 

Oppositieparlementariërs hebben felle kritiek geleverd op de legalisatie van deze cannabissoort en opgeroepen tot waakzaamheid, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 12 juni 2017.

Lansdorf heeft zich sinds het prille begin een felle tegenstander getoond van dit initiatief. Hij begrijpt dat het product economische voordelen kan opbrengen voor Suriname gezien de vele toepassingen daarvan. Echter, er moet volgens hem voldoende onderzoek gedaan en controle uitgevoerd worden om misbruik te voorkomen, omdat dit grote schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid.

De industriële hennepplant bevat in tegenstelling tot de marihuanaplant minder dan 0,3 procent van de werkzame stof THC (Tetrahydrocannabinol) die de psychoactieve effecten aanwakkert bij het roken. Bij de marihuanaplant is de hoeveelheid THC tussen de 5 en 30 procent. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen, dat de psychoactieve werking pas bij grote hoeveelheden THC aanslaat.

Lansdorf wijst evenwel op het risico van gewenning van het lichaam, dat apart omgaat met de minimale hoeveelheid die het naar binnen krijgt met alle gevolgen van dien. Hij trekt een vergelijking met drank dat minder percentage alcohol bevat, maar toch, langzaam, het bewustzijn kan beïnvloeden.

Zijn bezorgdheid heeft ook te maken met de controle op vooral de jeugd die bij legalisatie gemakkelijk toegang zal hebben tot de industriële hennep en die uit nieuwsgierigheid zou kunnen experimenteren met andere drugsvarianten. Lansdorf vreest dat het land niet voldoende controlemechanismen zal kunnen inbouwen om gedegen toezicht hierop te houden.

0 comments:

Een reactie plaatsen