zondag 18 juni 2017

Hoger beroepzaak Staat Suriname/CBB tegen transgender Yvanna Hilton gestart

Advocaat van de Staat/CBB komt pas 4 oktober aan het woord...

'Staat heeft niets te maken met een persoonlijke beslissing'


De Ware Tijd meldt zaterdag 17 juni 2017, dat het hoger beroep dat de Staat Suriname/Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) heeft aangespannen tegen het Kort Gedingvonnis in het voordeel van transgender Yvanna Hilton, is vrijdag begonnen. De Staat eist vernietiging van dat vonnis. 

De Kort Gedingrechter had beslist dat Hilton, die als man is geboren, maar via een operatie nu als vrouw door het leven gaat, recht heeft haar geslachtsverandering te laten opnemen in de administratie van het CBB. Ook haar identiteitspapieren mag zij naar eigen keus veranderen.

De rechter heeft gisteren met beide partijen afgesproken, dat de advocaat van de Staat/CBB op 4 oktober aan het woord komt. De advocaat van de eiser zal de bezwaren van de Staat tegen het besluit van de Kantonrechter toelichten.

De Staat/CBB beweert, dat er geen enkele Surinaamse wetgeving is die hem verplicht de geslachtsverandering van Hilton te verwerken in de administratie van het CBB. Dit bureau stelt dat de stap van Hilton om zich te laten opereren een persoonlijke beslissing is, waarmee de Staat niets te maken heeft. De Kort Gedingrechter heeft dit verweer verworpen.

De advocate van Hilton, Audrey Tjong A Sjie, blijft ervan overtuigd, dat haar cliënte ook in beroep gelijk zal krijgen. 'Ik zie niet in op welke gronden de rechter in hoger beroep het eerdere vonnis zou vernietigen. De Kantonrechter heeft vooral duidelijk gemaakt, dat het in deze kwestie niet gaat om nationale wetgeving, maar om internationale verdragen waar Suriname partij van is. Overigens is er geen exacte wetgeving in Suriname op dit stuk.'

0 comments:

Een reactie plaatsen