donderdag 8 juni 2017

Hoogste kiestribunaal Brazilië heropent zaak grootschalige kiesfraude presidentsverkiezingen 2014

President Temer en voorgangster Rousseff zouden massaal illegale giften te hebben ontvangen 
Het hoogste kiestribunaal van Brazilië heeft de zaak over grootschalige kiesfraude tijdens de presidentsverkiezingen van 2014 woensdag 7 juni 2017heropend. Huidig president Michel Temer en zijn voorgangster Dilma Rousseff worden ervan beschuldigd massaal illegale giften te hebben ontvangen tijdens de kiescampagne. Het proces brengt het presidentschap van Temer mogelijk in gevaar. 

Temer volgde Rousseff in 2016 op als president, nadat zij in de nasleep van een grootschalig corruptieschandaal werd afgezet. Er rezen onder meer beschuldigingen dat ze tijdens de campagne voor die verkiezingen verduisterde publieke gelden had aangewend.

Het hoogste Braziliaanse kiestribunaal TSE (Tribunal Superior Electoral) buigt zich sinds gisteren opnieuw over die beschuldigingen. De rechtbank moet bepalen of het verkiezingsresultaat van 2014 nog geldig is.

Als het tribunaal de verkiezing ongeldig verklaart, vervalt het mandaat van de tandem Rousseff-Temer en moet die laatste ook zijn post verlaten. Een opvolger wordt dan aangeduid door het parlement, of door nieuwe verkiezingen.

De uitspraak volgt normaal vandaag, donderdag. De verdediging van Temer heeft al laten weten dat hij bij een ongeldigverklaring van de verkiezingen alle mogelijke rechtsmiddelen zal uitputten om te proberen zijn termijn, die nog loopt tot eind 2018, uit te zitten.


(Red. De Surinaamse Krant/Belga/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen