maandag 5 juni 2017

Houtproducenten eisen deel grond op van oliepalmbedrijf China Zhong Heng Tai

'Wij gaan niet de gehele 50.000 hectare afstaan, anders gaan ze niet met rust hun landbouwactiviteiten kunnen uitvoeren'


De Vereniging van Binnenlandse Houtproducenten wacht op ingrijpen van president Bouterse, om escalatie tussen de ondernemers en het Chinese oliepalmbedrijf China Zhong Heng Tai te voorkomen. Ze eisen een deel van het bos op. 'Wij gaan niet de gehele 50.000 hectare afstaan, anders gaan ze niet met rust hun landbouwactiviteiten kunnen uitvoeren', zegt Paul Abiteng, voorzitter van de belangenorganisatie, vandaag, maandag 5 juni 2017, in de Ware Tijd.

De vereniging is niet te spreken over het recht, dat aan het buitenlands bedrijf is toegekend om in het Patamaccagebied ruim 50.000 hectare grond landbouwactiviteiten uit te voeren. De onvrede is gestoeld op het feit, dat ongeveer tweehonderd jongens uit het gebied aan houtkap doen.

Abiteng zegt, dat de landbouwactiviteiten voor een deel in gemeenschapsbos uitgevoerd worden, zonder dat de gezagdragers zijn gekend. Het gaat onder andere om de gebieden Ofianolo, Moengotapu en Petondro.

De lokale bewoners zijn niet tegen de landbouwontwikkeling, maar wel tegen de kaalkap die het bedrijf voorstaat. De houtproducenten zijn tegen kaalkap en willen in het bos werken om het voortbestaan van de bomen te garanderen.

Er zijn brieven geschreven naar het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) over deze situatie, maar daarop is niet gereageerd. De houtondernemers bekruipt het gevoel dat deze kwestie niet belangrijk is voor RGB. Vandaar dat de groep als uiterste oplossing ziet een gesprek met het staatshoofd.

Abiteng is al naar het kabinet gegaan, maar daar werd hem gezegd dat het staatshoofd niet aanwezig was. Hij wacht op diens komst om de situatie te bespreken.

0 comments:

Een reactie plaatsen

Voor de echte kunstliefhebber!

Voor de echte kunstliefhebber!