zondag 25 juni 2017

Kindermeisje ('nanny') in Sydney, Australië, gezocht door Chileense autoriteiten

Adriana Rivas was geheim agente tijdens de dictatuur van Augusto Pinochet

'Nanny' gezocht voor ontvoering, marteling en moord


Een kindermeisje ('nanny') in Sydney, wonend te Bondi, wordt door de Chileense autoriteiten gezocht voor ontvoering, marteling en moord toen ze geheim agente was tijdens de dictatuur van Augusto Pinochet. Er zijn steeds meer oproepen om die vrouw uit te leveren aan Chili. 

Adriana Rivas wordt met name door de Chileense autoriteiten gezocht voor haar vermeende betrokkenheid bij de moord op een leider van de Communistische Partijleider in 1976.

Mevrouw Rivas, een voormalig inlichtingenagente voor de DINA (Dirección de Inteligencia Nacional), werkte onlangs nog als kindermeisje in Sydney's Bondi, maar haar exacte verblijfplaats is nu onbekend, aldus vandaag, zondag 25 juni 2017, de Sydney Morning Herald. Ze wordt naar verluidt verdacht van zeven feiten inzake  'verergerde ontvoering' toen ze voor de geheime politie werkzaam was wordt ook beschuldigd van marteling.

Mevrouw Rivas, die sinds 1978 in Australië woont, werd in Chili aangehouden toen ze in 2006 dat land bezocht, maar vluchtte terug naar Australië nadat zij op proef was vrijgelaten.

Chili's Hooggerechtshof heeft in 2014 de Australische regering verzocht mevrouw Rivas, de voormalige assistente van het hoofd van DINA, Manuel Contreras, uit te leveren. Vorige week werd minister van justitie Michael Keenan aangespoord door Labour parlementslid Julian Hill om prioriteit te geven aan de 'vluchtelinge'.

Mevrouw Rivas en Manuel Contreras, hoofd van DINA
Leden van de Chileense gemeenschap in Australië hebben ook afgelopen jaren de regering onder druk gezet om te handelen.

'We willen rechtvaardigheid voor de families. We zien dat dit een echt belangrijke mensenrechtenzaak is', zei een organisator van de National Campaign for Truth and Justice in Chili, Pilar Aguilera.

In een interview met SBS in 2013 ontkende mevrouw Rivas alle beschuldigingen tegen haar en verdedigde het gebruik van marteling tijdens het regime, van 1973 tot 1990. 'Iedereen wist dat ze dat moesten doen om de stilte van mensen te breken ... Laten we praten over de dingen zoals ze waren. Het was nodig', zei mevrouw Rivas.

(Red. De Surinaamse Krant/The Sydney Morning Herald)

0 comments:

Een reactie plaatsen