woensdag 14 juni 2017

Korps Politie Suriname zoekt nabestaanden van acht lichamen

'De twee weken die politie uittrekt om oproep te doen voor familie om zich te melden is eindfase'


Het Korps Politie Suriname heeft maandag weer een oproep gedaan aan nabestaanden van acht personen om contact op te nemen met de afdeling Forensische Opsporing of het mortuarium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (zie onderaan). De lichamen of stoffelijke resten liggen al langer dan vier weken opgeslagen in het mortuarium. 

Filomeen Rickets, de leidinggevende daar, zegt vandaag, woensdag 14 juni 2017, in de Ware Tijd, dat het vaak voorkomt dat familieleden niet komen opdagen. Het gaat om gevonden lijken of om mensen die in een ziekenhuis zijn gestorven. 'We proberen de familie tegemoet te komen, maar dat lukt niet altijd. Wij zijn als instantie bereid te helpen als de mensen dat niet alleen kunnen, maar zij moeten natuurlijk met ons overleggen.'

Het kan volgens Rickets, dat de familie gewoon geen gehoor wil geven aan de oproep of uit vrees voor grote onkosten wegblijft. Ze zegt dat de Staat de kosten dekt voor de opslag van de lichamen. Als het om een buitenlander gaat, wordt geprobeerd via de ambassade van het land van herkomst familieleden te bereiken, maar het komt zelden voor dat ze zich melden. Het ziekenhuis of mortuarium stelt zich overigens in geen enkel geval aansprakelijk voor kostbare bezittingen die bij de overledenen zijn aangetroffen.

Rickets zegt, dat lichamen en resten niet langer dan zes weken kunnen worden opgebaard vanwege een tekort aan ruimte. Het ontbindingsproces is ook een van de redenen waarom de stoffelijke resten zo snel mogelijk begraven moeten worden. 'De twee weken die de politie uittrekt om een oproep te doen voor familie om zich aan te melden is de eindfase.' Hierna wordt de procureur-generaal toestemming gevraagd om de lichamen of resten te begraven.


0 comments:

Een reactie plaatsen