vrijdag 23 juni 2017

Kritiek Assembleeleden uit binnenland op inflatiecijfers Algemeen Bureau voor de Statistiek

'Onderzoek ABS is discriminatoir en geeft vertekenend beeld van de werkelijkheid'

- Binnenland wordt niet betrokken bij totstandkoming consumentenprijsindexcijfers
- ABS: 'We kunnen niet elke dag een vliegtuig of boot pakken naar het binnenland'


Parlementariërs gekozen door binnenlandbewoners protesteren tegen de wijze waarop het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) onderzoek doet om te komen tot maand- en jaarinflatiecijfers. De consumentenprijzen van mei ten opzichte van april zijn volgens het ABS gestegen met 0,5. Als mei dit jaar wordt vergeleken met mei vorig jaar is de jaarinflatie 37,1 procent. 

De Assembleeleden Marinus Bee (ABOP), Aida Nading (NDP) en Rudolf Zeeman (BEP) vinden het onderzoek discriminatoir en zeggen, dat het een vertekenend beeld geeft van de werkelijkheid. Bij het drietal kan het er niet in, dat consumentenprijsindexcijfers worden berekend zonder dat het binnenland erbij wordt betrokken.

De prijsmetingen worden verricht in Paramaribo, Wanica, Nickerie, Coronie, Saramacca, Commewijne en Para.

Bee vindt, dat het onderzoek moet worden uitgebreid naar Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini. Zoals het er nu aan toe gaat ontstaat een vertekenend beeld van het inflatiecijfer. De parlementariër vindt dat drie belangrijke districten worden uitgesloten.

Het hoofd Consumentenprijsindex Sieglien Valdink zegt, dat het huishoudbudgetonderzoek zich richt op de zeven genoemde districten en tekent aan dat het ABS op dit moment geen geld heeft om naar het achterland te gaan. 'We kunnen niet elke dag een vliegtuig of boot pakken naar het binnenland.'

Ze wil geen uitspraak doen of door de toegepaste werkwijze het cijfer een vertekenend beeld geeft. Valdink zegt, dat het beleid zich daarover moet uitspreken...

0 comments:

Een reactie plaatsen