zaterdag 10 juni 2017

Landbouwgebieden verzuipen in Nickerie door hoge waterpeil in Nanizwamp

'Situatie alarmerend, zwampwater oefent een enorme druk uit op de lekbeteugelingsdam'

Als situatie niet snel verandert, komt padieproductie ernstig in gevaar en daarmee de rijstproductie


Het waterpeil in de Nanizwamp in Nickerie staat op het hoogste niveau waardoor landbouwgebieden verzuipen (zie foto - Bron: Beta Debidien/de Ware Tijd). Het water is binnen een dag met tien centimeter gestegen. 'Dat wil zeggen dat er enorm veel neerslag is gevallen', zegt August Lila, directeur van het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project (OWMCP), vandaag, zaterdag 10 juni 2017, in de Ware Tijd.

Hij noemt de situatie alarmerend, omdat het zwampwater een enorme druk uitoefent op de lekbeteugelingsdam. 'We moeten nu met een noodoplossing komen om de zaak te stabiliseren', zegt de directeur.

De Ware Tijd bericht te hebben vernomen, dat als de situatie niet snel verandert, de padieproductie ernstig in gevaar komt en daarmee ook de rijstproductie. De arealen van grote rijstbedrijven, zoals Savepro in het oosten van Nickerie, verzuipen door het zwampwater, maar ook in het westen vrezen boeren het ergste. Er zijn al diverse klachten binnengekomen bij het OWMCP.

Lila weet dat door verstoppingen in de Nanikreek het water niet kan wegtrekken, waardoor de dammen overlopen en de omliggende landbouwgebieden ook wateroverlast ondervinden. De overheid zal de Nanikreek met spoed opschonen, 'maar, op de dam gaan om het gras uit de kreek te halen zal moeilijk gaan, omdat die dam ook overloopt en door het vele water niet meer stabiel is'. 

Districtscommissaris Wedprekash Joeloemsing zegt dat er machines onderweg zijn naar het gebied. 'We gaan bij Kamp 13 een opening maken in de dam van het Corantijnkanaal, zodat het water makkelijk kan wegtrekken uit de zwamp.' De machines zullen vervolgens ingezet worden om de afvoerkanalen van Zuiddrain en Pand E op te schonen.

Volgens Joeloemsing zijn de overlaten al lang open. 'De kanalen die het water moeten afvoeren zijn echter verstopt. We monitoren de zaak continu en zijn bezig om verlichting te brengen in de situatie.' 

0 comments:

Een reactie plaatsen