dinsdag 13 juni 2017

'Latijns-Amerika moet in actie komen om Venezuela te helpen om zee van bloed te voorkomen'

'Venezolaanse president Nicolas Maduro moet humanitaire hulp toelaten'


'Latijns-Amerika moet actie ondernemen om Venezuela te helpen om de politieke crisis op te lossen om een zee van bloed te voorkomen', zei de Peruviaanse president Pedro Pablo Kuczynski, die waarschuwt dat een golf vluchtelingen het naburige Colombia zou kunnen raken. Kuczynski zei tijdens een conferentie in Madrid, dat de Venezolaanse president Nicolas Maduro humanitaire hulp zou moeten toelaten in zijn olieproducerende maar economisch zieke land, aldus persbureau Reuters vandaag, dinsdag 13 juni 2017.


Tientallen mensen zijn sinds april in protesten tegen de socialistische regering van Maduro gedood. 'Als er niets wordt gedaan, zullen we eindigen met een zee vol bloed', zei Kuczynski, een voormalig bankier die de leiding heeft genomen onder de Latijns-Amerikaanse leiders om Maduro te bekritiseren.

Hij waarschuwde voor de dreiging van massale immigratie naar Colombia en zei dat wanhopige vluchtelingen zelfs zouden kunnen proberen het Caraïbische eiland Curaçao te bereiken, waardoor een vergelijking zich aandient met de dodelijke mediterrane vluchtelingenstroom uit Syrië en Irak.

'Dat moeten we voorkomen. Als Latijns-Amerika ook maar enige solidariteit tussen landen heeft, dan, moeten we proberen een oplossing te vinden', aldus Kuczynski, volgens een verklaring van zijn kantoor in Lima.

Venezuela heeft veel regionale bondgenoten verloren, aangezien verschillende Latijns-Amerikaanse landen de afgelopen jaren naar rechts zijn overgegaan.

Mensenrechtengroepen hebben de reactie van de Venezolaanse regering op de protesten bekritiseerd, en zeiden dat het 'buitensporig geweld gebruikt' en dat inzet van het leger het geweld heeft doen escaleren.

Venezolaanse ambtenaren zeggen echter, dat de wereld een blind oog heeft voor de brutaliteit van de oppositie, waaronder beschietingen van beveiligingsambtenaren en werving van minderjarige demonstranten.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen