maandag 12 juni 2017

Marktmeester Lecton Centrale Markt Paramaribo wil markt transformeren moderne 'super' markt

De ongeveer 2.000 standhouders worden opnieuw geregistreerd

John Lecton: 'De uurtarieven zijn beschamend laag' 


Bevlogen en enthousiast als zijn voorganger heeft ook de huidige marktmeester John Lecton grootse transformatieplannen met de Centrale Markt Paramaribo. Alleen is er van de voornemens van die voorganger nauwelijks iets terechtgekomen, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 12 juni 2017.

Al anderhalve maand is Lecton 'het gezicht' van de markt. Hij maakt elke ochtend een wandeling door de markt en hoort de problemen van de standhouders aan. Of het werkelijk tot een nieuw marktbeeld komt, moet binnen zes maanden blijken. Dat is de termijn waarbinnen Lecton de markt tot een moderne 'super' markt wil transformeren.

Deze week krijgt het gebouw een was- en verfbeurt. Onderdeel van de transformatie is de herregistratie van ongeveer tweeduizend standhouders. De achterstand in het innen van standhuur sinds 2005 wordt ingelopen. De mogelijkheid zal worden bekeken om de achterhaalde bedragen voor standhuur aan te passen.

Een resolutie van 2013 met nieuwe tarieven is niet uitgevoerd en Lecton houdt een slag om de arm als hij hiermee wordt geconfronteerd. De Srd 50 die standhouders bij de verlenging van een vergunning betalen is hun kwijtgescholden. Zij hoeven nu alleen een gezondheids- en nationaliteitsverklaring en een uittreksel van het Centraal Bureau voor Burgerzaken te overleggen,

De huurtarieven noemt hij beschamend. Het huurtarief voor een slagerij is Srd 25 per jaar, terwijl er zware machines worden gedraaid. Het tarief voor eetgelegenheden bedraagt Srd 7 tot Srd 15 per jaar. Aan elektriciteit betalen slagerijen Srd 300 per jaar, terwijl de overheid per maand dichtbij Srd 75.000 hiervoor betaalt.

Het dagelijks opruimen van de markt kost Srd 35.000 per maand. Dit zal opgevangen worden door het ter beschikking stellen van technisch personeel van de overheid. In overleg met de belangenorganisaties zal worden nagegaan hoeveel de standhouders willen betalen per week.

0 comments:

Een reactie plaatsen