vrijdag 30 juni 2017

Mogelijk klacht tegen Alcoa in de VS

Amerikaanse multinational moet uitgemijnd Surinaams gebied schoon achterlaten


Als Alcoa/Suralco niet op juiste wijze voor herstel zorgt van de schade die ze heeft achtergelaten bij vertrek uit Suriname, zal er een klacht tegen haar worden ingediend in de Verenigde Staten. 'De multinational valt onder de wetgeving van Amerika. Dat betekent dat ze gehouden is aan heel hoge maatschappelijke standaarden en milieu eisen. Als zij in het geheim een voor Suriname nadelige overeenkomst met de regering sluit, zal ze er niet mee wegkomen. Het bedrijf blijft aansprakelijk voor herstel van het milieu en het opruimen van het -puin dat ze achterlaat.'

Dit zegt Robert Hewitt, voorzitter van de mensenrechtenorganisatie Allied Collective, vandaag, vrijdag 30 juni 2017, in de Ware Tijd.

Hij spreekt naar aanleiding van het feit, dat de onderhandelingen tussen Suriname en de multinational al geruime tijd gehuld zijn in een waas van geheimzinnigheid.

President Desi Bouterse heeft onlangs in De Nationale Assemblee gevraagd om de laatste ontwikkelingen achter gesloten deuren met het parlement te bespreken.

Hewitt: 'Het volk heeft het recht om te weten wat er gebeurt. Grote maatschappijen als Alcoa zijn verplicht om informatie aan het publiek te geven. Doordat het bedrijf onder de Amerikaanse wetgeving valt, zou in principe elke Surinaamse burger het bedrijf mogen aanschrijven en vragen om informatie. Ik ben het daarom eens met de kritiek, dat de regering deze zaak niet in het geheim moet bespreken.'

0 comments:

Een reactie plaatsen