donderdag 15 juni 2017

Nieuw soort katoenstaartkonijn ontdekt in Suriname

'Afbraak van de natuur in Suriname bedreigt de habitat van het konijn'

(Bron foto: UOL / IUCN)

Een nieuw soort katoenstaartkonijn (genus Sylvilagus) is beschreven van de laaglanden van westelijke Suriname door professor Luis Ruedas van de staatsuniversiteit van Portland, Oregon (VS). Prof. Ruedas deed zijn ontdekking na het bestuderen van konijnenmonsters in het Naturalis Biodiversiteits Centrum in Leiden, Nederland, aldus sci-news.com donderdag 15 juni 2017.

De specimens werden in de jaren tachtig verzameld door Nederlandse wetenschappers tijdens veldwerk in Suriname. De onderzoeker bestudeerde de anatomie van de specimens en constateerde dat ze groter en anders dan andere konijnen in heel Zuid-Amerika zijn. Hij noemde de nieuwe soort het Surinaamse laaglandbos katoenstaartkonijn.

De wetenschappelijke naam van de soort, Sylvilagus parentum, eerbiedigt de ouders van Prof. Ruedas, Patricio Ruedas Younger en Paloma Martín Daza.

'De ontdekking van dit konijn in Zuid-Amerika kan van invloed zijn op hoe dierlijke soorten als uniek geïdentificeerd worden, wat een belangrijke stap is bij het bepalen of een soort bedreigd is', aldus prof. Ruedas.

'Het kan ook leiden tot instandhoudingsinspanningen in Suriname, waar de afbraak van milieu de habitat van het konijn bedreigt.'

De Sylvilagus parentum is relatief groot voor een Zuid-Amerikaans katoenstaartkonijn. De soort meet 15 cm (39 cm) in hoofd en lichaamslengte en 2,5 cm in staartlengte. De lengte van de oren is ongeveer 2,4 inch (6 cm). De gemiddelde massa is ongeveer 3,3 pond (1,5 kilog).

De nieuwe soort is beschreven in een paper dat onlangs is gepubliceerd in de online editie van het Journal of Mammalogy.

0 comments:

Een reactie plaatsen