donderdag 8 juni 2017

Nog dit jaar op grote schaal productie Tu-Há olie in Trio-dorp Alalapadu

Fabriek wordt opgezet in dorp voor de commerciële productie Tu-Há olie uit paranoot

(Bron foto: Apura.org)

De productie van Tu-Há olie in het inheemse Trio-dorp Alalapadu wordt nog dit jaar op grote schaal aangepakt. De dorpelingen verwerken het product nu op kleine schaal en voor eigen gebruik. Het is de bedoeling om dit jaar nog te beginnen met de verwerking voor de lokale voorziening en op lange termijn voor export, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 8 juni 2017. 

Milieuorganisatie Conservation International-Suriname, die de dorpsbewoners daarin ondersteunt, heeft in maart samen met een crowdfundingplatform een geldinzamelingscampagne op touw gezet voor commerciële productie. Er is tot gisteren, vier dagen vóór het verloop van de overigens verlengde campagne 10.076 euro ingezameld. Het streefbedrag was tienduizend euro.


Rôchelle Rijssel, woordvoerster van Conservation International-Suriname, spreekt van een 'flinke' bijdrage van het bedrijfsleven om dit resultaat te bereiken.

De Triogemeenschap in Alalapadu is voor een groot deel afhankelijk van de inkomsten uit de olie. Het product wordt gemaakt uit de paranoot die veel voorkomt in Zuid-Suriname. De olie wordt vanwege zijn werking als een 'wondermiddel' gezien. Het werkt bloeddrukverlagend en wordt verder gebruikt tegen haaruitval, muskietenbeten en brandwonden.

Er wordt nu een fabriek opgezet in het dorpje voor de commerciële productie. Het ingezamelde geld zal gebruikt worden voor onder meer training van de dorpelingen om zelf voor de productie te kunnen zorgen en voor het aantrekken van investeerders.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

0 comments:

Een reactie plaatsen