donderdag 15 juni 2017

'Onderhoud infrastructuur Coronie niet uitstellen, maar tijdig en regelmatig onderhouden'

Bewoners Coronie willen schelpzand om de erven op te hogen


'Wij moeten het onderhoud van de infrastructuur niet uitstellen, maar tijdig en regelmatig onderhouden om overstroming van gebieden te voorkomen. Dat is de les die wij geleerd hebben uit de situatie waarbij grote delen van Coronie de afgelopen twee weken onder water lagen', zegt districtscommissaris Remy Pollack van Coronie vandaag, donderdag 15 juni 2017, in de Ware Tijd.

Hij legt uit dat door achterstallig onderhoud van de afvoerwegen overtollig zwampwater niet kon wegtrekken. 'Op een gegeven moment kregen we een situatie waarbij er een enorme aanvoer was vanuit de Coroniezwamp tegenover een geringe afvoer waardoor het water op woonpercelen in het Coppenamegebied bleef stijgen tot een meter hoogte.'

Sinds zondag zijn twee graafmachines ingezet die de verstoppingen in de loosleidingen in het noorden van het gebied moeten opheffen waardoor het zwampwater vrij naar de zee kan stromen. Het peil is intussen gedaald. Ook op de Oost-Westverbinding tussen km 117 en 125 is de situatie bezig zich te herstellen.

In Totness en omliggende gebieden is het water intussen van de erven weggetrokken. 'Daar hebben wij de dijkvaart opengegooid waardoor het water sneller naar de zee kon stromen. Om het water van het zuiden van Coronie te verwerken zijn er acht pompen geïnstalleerd, maar ze konden het water niet verwerken waardoor wij genoodzaakt waren de dijkvaart open te gooien.'

Burgers hebben de districtscommissaris gevraagd schelpzand beschikbaar te stellen om de erven op te hogen, zodat zij in het vervolg geen wateroverlast meer ondervinden.

0 comments:

Een reactie plaatsen