woensdag 7 juni 2017

Onduidelijkheid rond het definitieve vertrek van bauxietmaatschappij Alcoa

'Bronnen binnen de regering' zeggen niets af te weten van onderhandelingen


Het is niet duidelijk wat de laatste stand van zaken is rondom het definitieve vertrek van bauxietmaatschappij Alcoa/Suralco. 'Er wordt geen informatie vrijgegeven. Als de berichten kloppen dat er een Alcoa-delegatie in Suriname was of is voor gesprekken, zijn dat goede geluiden. Het betekent dat er wel wordt onderhandeld. Maar, de vraag die rest is of wel de juiste afspraken worden gemaakt in het belang van het land', stelt criticus en energiedeskundige Viren Ajodhia vandaag, woensdag 7 juni 2017, in de Ware Tijd.

Diverse bronnen binnen de regering zeggen niets af te weten van onderhandelingen.

De regering had begin dit jaar beloofd dat er drie nieuwe overeenkomsten over het vertrek van het bedrijf, ter goedkeuring naar het parlement zouden worden gestuurd tegen het eind van het eerste kwartaal van 2017. Intussen is het juni zonder enig zicht op wat de stand van zaken is.

De regering is tot nu toe niet ingegaan op vragen die eind vorige maand door de oppositie zijn gesteld over de stand van zaken tussen het land en de multinational. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zei toen, dat hij nog niet over informatie beschikt en verwees verder naar de nationale onderhandelingscommissie die met Alcoa om de tafel zit.

Alcoa is twee jaar geleden gestopt met alle commerciële activiteiten in het land. Het personeel is afgekocht. De afspraken die nog uitgewerkt moeten worden met de regering gaan over het slopen en opruimen van de Paranam raffinaderij en de gebieden waar het bedrijf in haar honderdjarige geschiedenis in Suriname heeft gemijnd.

0 comments:

Een reactie plaatsen