zondag 18 juni 2017

Ongeveer 360 kilo wegende en 1,3 meter hoge smaragd in mijn Brazilië gevonden

Kostbare reuzen smaragd onder permanent bewapende bewaking op geheime locatie


Een multi-miljoen Britse pond waard zijnde reuzen smaragd die in Brazilië is ontdekt, wordt zwaar bewaakt en op een geheime locatie bewaard, aangezien de eigenaar bang is voor een gewapende overval. De eigenaar, die alleen door zijn initialen FG wil worden omschreven, heeft gisteren gezegd, dat de steen extreem zeldzaam is door zijn grote omvang en de kwaliteit van zijn gigantische kristallen. Er zou een vorkheftruck aan te pas moeten komen om de enorme cluster juwelen op te tillen, maar FG vreest dat het gewicht rovers niet gaat weerhouden, aldus de Britse Metro zaterdag 17 juni 2017.

De rots, die ongeveer 360 kilo weegt en ongeveer 1,3 meter hoog, is een maand geleden opgegraven in de Carnaiba Mijn, Bahia, in het noordoosten van Brazilië. Experts voorspellen dat het ongeveer 238 miljoen dollar waard zou kunnen zijn.

De eigenaar zei: 'Ik kan niets over de verblijfplaats van de steen onthullen, hoe het wordt bewaard en hoeveel ik daarvoor betaald heb. Al wat ik kan zeggen is dat de steen vaak verplaatst wordt van de ene veilige locatie naar een andere veilige locatie onder toeziend oog van een gewapende bewaker.'

Er zijn maar twee reuze stenen met deze kristaldichtheid in de wereld, en de andere was het onderwerp van een juridisch geschil over eigendom tussen Brazilië en Amerika.

De eigenaar, een 50-jarige getrouwde vader van een kind, heeft onthuld dat hij al interesse heeft gekregen van potentiële kopers in Europa, de Arabische Emiraten, India en China. De Carnaiba smaragd werd gevonden door leden van het Bahia Mineral Cooperative, een groep werknemers wettelijk gemachtigd om het gebied te verkennen.


FG zei: 'Het verwijderen van de steen was erg moeilijk. Het kostte tien van ons meer dan een week om het uit de mijn te krijgen omdat het 200 meter onder de grond was. Het is als één stuk uitgesneden, waar het ingebed was, en alle handen waren nodig om het naar de mijnschacht te verheffen, waar het door een lier naar het oppervlak werd opgeheven.' 

FG betaalde elk lid van de groep voor hun aandeel, waardoor hij nu de enige eigenaar van de smaragd is.

Het werd ontdekt in dezelfde mijn, slechts 100 meter van waar de Bahia smaragd 16 jaar geleden werd opgegraven. De steen wordt gewaardeerd op 242 miljoen pond. Het werd naar verluidt illegaal uit Brazilië naar de VS vervoerd en is sindsdien daar gebleven. Nu heeft FG wettelijke voorzorgsmaatregelen genomen om zijn vondst te beschermen.

(Red. De Surinaamse Krant/Metro)

0 comments:

Een reactie plaatsen