donderdag 29 juni 2017

Onias Landveld de nieuwe Stadsdichter van Tilburg

Nieuwe stadsdichter geboren in Suriname


Onias Landveld is gekozen als de nieuwe Stadsdichter van Tilburg voor de komende twee jaar. Hij wordt op 27 augustus, tijdens 'Boeken rond het Paleis', geïnstalleerd als stadsdichter van Tilburg. De huidige stadsdichter Martin Beversluis neemt dan afscheid. Dit meldt de nieuwswebsite Tilburgers.nl vandaag, donderdag 29 juni 2017.

Onias heeft International Economics and Finance gestudeerd aan Tilburg University, maar hij had weinig belangstelling voor deze richting. Maar, toen hij voor het eerst op het podium stond bij 'Podiumvlees' voelde dat voor hem als thuiskomen.

Onias Landveld is dichter en Spoken Word Artist, winnaar van de 2015 Van Dale Spoken Award voor storytelling en jurylid Tilburgs Junior Stadsdichter. Onias Landveld is in 1985 geboren in Suriname en hij heeft van huis uit meegekregen dat het belangrijk is om een mening te vormen over politiek en deze ook uit te spreken. En hij heeft een grondige hekel aan polarisatie.

Met poëzie wil hij juist mensen verbinden en hij weet hiermee ook veel jong publiek aan te spreken.

Op 7 april 2017 trad hij op tijdens de eindmanifestatie van GroenLinks in de Heineken Musichall (zie hierna). Ter gelegenheid van zijn benoeming tot Stadsdichter van Tilburg heeft Onias een nieuwe website: www.oniaslandveld.nl.


Jurylid Ingrid Luycks: 'De jury was unaniem in haar keuze, we waren allemaal geraakt door de optredens die we zagen op YouTube. Onias kan mensen interesseren voor poëzie, hij brengt nieuwe vormen en hij probeert mensen te verbinden.'

Wethouder van cultuur, Marcelle Hendricks: 'Ik ben ook blij met deze keuze. Een Stadsdichter moet kunnen binden en inspireren en kunnen meebewegen met de stad.'

Tilburg heeft sinds 2003 een stadsdichter. De Stadsdichterscommissie draagt een dichter voor die zij selecteert uit een lijst van dichters, onder andere aangedragen door inwoners van de stad. Eerdere stadsdichters waren JACE van de Ven, Nick J. Swarth, Frank van Pamelen, Cees van Raak en Esther Porcelijn. De stadsdichter schrijft gedichten over Tilburg en geeft voordrachten en performances. Hij of zij heeft daarbij de vrijheid om de onderwerpen te bepalen. Het gaat om minimaal zes gedichten per jaar.

0 comments:

Een reactie plaatsen