dinsdag 27 juni 2017

Oppositie protesten gaan onverminderd voort in de straten van Venezuela

Tientallen wegen in Venezuela geblokkeerd door tegenstanders van president Nicolas Maduro


Tientallen wegen werden gisteren in Venezuela geblokkeerd door tegenstanders van president Nicolas Maduro te midden van een zogenaamde 'National Bash' protestdag, uitgeroepen door de anti-Chavista MUD-alliantie (Mesa de la Unidad Democrática) om de inspanningen te verwerpen van de regering om de Grondwet te herzien. Honderden demonstranten namen bezit van de straten in Caracas, aldus vandaag, dinsdag 27 juni 2017, Latin American Herald Tribune.

De MUD verspreidde beelden op de sociale netwerken die protesten van oppositie-aanhangers tonen in verschillende delen van de vijf gemeenten van Caracas en in minstens tien van de drieëntwintig staten van het land.


Sommige van de demonstraties werden door de Bolivariaanse Nationale Garde, de gemilitariseerde politiemacht van Venezuela, of door de Bolivariaanse Nationale Politie, hoofdzakelijk in Caracas, gebroken, waar botsingen tussen demonstranten en veiligheidsmachten plaatsvonden.


Hoewel veiligheidsmachten bij sommige van deze botsingen traangas hebben gebruikt om de betogers te verspreiden, hergroepeerden de betogers zich na bijna alle gevallen weer. Tot nu toe heeft de oppositiecoalitie geen details verstrekt over de verwondingen die de demonstranten tijdens de dag hebben opgelopen en heeft alleen geklaagd dat een van de demonstraties door de veiligheidsstrijdkrachten in de centrale staat Aragua werd onderdrukt.

Het kantoor van de Venezolaanse advocaten-generaal meldde, dat de 18-jarige Yofre Rodriguez in die staat 'aan het hoofd' werd gewond, waaraan de MUD voegde dat hij drie keer was beschoten.


Ondertussen heeft oppositieleider Henrique Capriles gezegd, dat de protesten zullen doorgaan en dat organisatoren het aantal 'bashes' in het hele land willen verhogen 'totdat de mensen worden gerespecteerd.'
'Binnenkort zal de 'bash' in het Miraflores' presidentieel paleis zijn', voegde hij toe.

De MUD heeft geweigerd deel te nemen aan de verkiezing van leden van de Nationale Constitutionele Vergadering die op 30 juli gepland staat, waarna de leden van de Assemblee zullen zorgen voor het opstellen van een nieuwe Grondwet, hoewel de oppositie al van mening is dat de aanstaande pogingen frauduleus zijn en heeft zijn aanhangers verzocht verder te gaan met het demonstreren, zoals zij sinds 1 april hebben gedaan.

Volgens officiële cijfers zijn minstens 75 mensen gedood en 1.500 gewond geraakt in de bijna drie maanden van sociale en politieke onrust en de pro-en anti-overheidsdemonstraties.

(Red. De Surinaamse Krant/Latin American Herald Tribune/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen