donderdag 15 juni 2017

Oppositie Venezuela verontwaardigd over overmatig geweld bij inval veiligheidsdiensten in appartementencomplex

23 Personen in appartementencomplex te Los Verdes, Caracas, gearresteerd

(Bron foto: Reuters/Ivan Alvarado)

Venezolaanse oppositie parlementsleden hebben woensdag gezegd, dat veiligheidsdiensten tijdens een inval overmatig geweld hebben gebruikt om betogers aan te houden in een uitgestrekt middenklasse appartementencomplex dat werd uitgevoerd nadat officieren onder vuur waren genomen. Dit bericht persbureau Reuters vandaag, donderdag 15 juni 2017.

Video's, die tijdens de inval zijn genomen, tonen een gepantserde vrachtwagen die door de poorten van het Los Verdes-complex rijdt in een operatie waarvan de minister van Binnenlandse Zaken Nestor Reverol heeft gezegd, dat 23 mensen,die betrokken waren bij aanvallen op veiligheidsdiensten, zijn gearresteerd.

'Deze figuren waren betrokken bij gewelddadige handelingen waarin meerdere ambtenaren gewond zijn geraakt raken door vuurwapens', zei Reverol, die botsingen bij een barricade in de buurt van de appartementen als de aanleiding van de inval ziet.

Los Verdes is gevestigd in een wijk in Caracas die meer dan twee maanden bijna iedere nacht het toneel is geweest van onlusten, sinds protesten tegen de overheidsbeperkingen van de oppositie en het chronisch tekort aan basisgoederen zijn begonnen.

Met tenminste 68 doden sinds april, heeft de toenemende intensiteit van protesten en de overheidsspanning geleid tot de waarschuwing, dat Venezuela in dieper politiek geweld kan geraken. De regering noemt gewelddadige betogers 'terroristen' die president Nicolas Maduro omver willen werpen en zegt dat acties, waaronder aanvallen op de politie, het verbranden van voertuigen en plundering en brandstichting in een gerechtsgebouw deze week, afbreuk doen aan hun legitieme doel.

Tientallen autoruiten werden kapotgeslagen en tenminste 12 liften raakten defect tijdens de operatie te Los Verdes, aldus gisteren een getuige. Een inwoner zei, dat een agent haar hond in het oog schoot. 'Ze zijn mafia-criminelen die door de regering worden gewapend', aldus het oppositie-parlementslid Tomas Guanipa, die de overheidsactie in het complex, dat ongeveer 4.500 mensen huisvest, beschrijft als 'vandalisme'.Kleine protesten en botsingen gingen woensdag door in verschillende delen van Caracas en andere steden, met veiligheidsdiensten die traangas afvuren om een ​​wegblokkade op te ruimen in een welvarend deel van de hoofdstad en demonstranten die een auto in brand steken.

Reverol zei dat twee mensen zijn verongelukt toen een motorfiets een andere raakte nadat ze woensdag van een oppositie barricade terugkeerden. De oppositie straatbeweging is aangewakkerd door Maduro's plan om op 30 juli verkiezingen voor een speciale vergadering, om de Grondwet te herschrijven, uit te schrijven. De oppositie is vastbesloten om de stemming te stoppen, en eisen een presidentsverkiezing.

In een teken van hoe verhit retoriek is geworden, waarschuwen de oppositieleden, dat de situatie zou kunnen ontaarden in een gewapend conflict als betogers niet worden gehoord. 'Als deze regering erop aandringt dat we vooruit gaan, dan moet de wereld weten, helaas, dat wat hier gaande is, een belangrijke oorlog voor de Venezolaanse bevolking is', zei advocaat Juan Requesens tijdens een 'sit-down'-protest waardoor woensdag een Caracas-snelweg werd geblokkeerd.

(Red . De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen