dinsdag 13 juni 2017

Oud-minister-president Curaçao Gerrit Schotte: 'Ik ben onschuldig'

Schotte zou geld hebben aangenomen van Italiaanse zakenman Corallo 


'Ik ben onschuldig.' Dat zei oud-minister-president van Curaçao Gerrit Schotte gisteren tijdens de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep in de zaak-Babel. In die zaak werd Schotte in 2016 veroordeeld tot drie jaar onvoorwaardelijke celstraf en vijf jaar ontzetting uit het passieve kiesrecht voor onder meer ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte. 

Ook Schottes levenspartner Cicely van der Dijs werd veroordeeld. Ook zij verklaarde gisteren onschuldig te zijn.

De rechtbank achtte vorig jaar bewezen, dat Schotte geld heeft aangenomen van een Italiaanse zakenman die op Sint Maarten woont, Francesco Corallo. Daarbij zijn valse facturen verstuurd vanuit het bedrijf van Van der Dijs. Volgens Schotte was Corallo vroeger ’een vriend’. Schotte ontkende dat hij iets te maken heeft gehad met de facturen.

Schotte verklaarde in de rechtbank 'woedend' te zijn geweest over de vervalsingen. Maar, bewijs voor zijn onvrede kon hij niet leveren, want hij zou dit enkel via een beveiligd onlinesysteem, en nergens op schrift, aan Corallo duidelijk hebben gemaakt. 'En dat is de waarheid, meneer de rechter.'
Maar misschien niet toevallig stuurde Corallo ondanks de 'woede' nog een tweede factuur. Een derde. En zelfs een vierde. En boos of niet, Gerrit Schotte bleef ook daarna zaken met Corallo doen.

'Voelde u zich vrij om nee tegen hem te zeggen?', vroeg de rechter aan de politicus. Met andere woorden, had premier Schotte op Curaçao de macht in handen, of was de onderwereld hiermee aan de haal gegaan? 'Het is echt niet zo dat ik bepaalde dingen moest doen, omdat ik een gift had gekregen', reageerde Schotte.

Corallo doneerde 210.000 dollar aan Schotte toen hij zijn eigen partij, de MFK, oprichtte. Dit was ook de aanleiding voor de vervalste facturen omdat het in Italië verboden is om politieke partijen te financieren en Corallo bang was om vervolgd te worden. Schotte verklaart hierbij geen enkele rol te hebben gespeeld en zich ook niet door Corallo heeft laten omkopen.

De advocaat van het stel, Geert-Jan Knoops, stelde aan het begin van de zaak dat de rechtbank niet ontvankelijk moest worden verklaard. Twee anonieme mails zouden aanleiding hebben gegeven tot het onderzoek in de zaak-Babel. Volgens Knoops is onduidelijk of twee anonieme mails die aanleiding waren voor het onderzoek daadwerkelijk bestaan. Hij wist het Hof niet te overtuigen.

De zaak gaat vandaag verder.(Red. De Surinaamse Krant/De Telegraaf/Antilliaans Dagblad/Volkskrant)

0 comments:

Een reactie plaatsen