maandag 19 juni 2017

Oud-vicepresident Ameerali: 'Er is competentie nodig om de zorg op de rails te krijgen, geen powerplay'

'Alle betrokkenen moeten de wet Basiszorgverzekering beter bestuderen'

'Maatregelen die genomen moesten worden om de wet goed uit te voeren, zijn niet genomen'


Ex-vicepresident Robert Ameerali kijkt nuchter naar het gegeven dat mensen op basis van emotionele gronden de sociale wetten, met name de Basiszorgverzekering, willen aanpassen. De Raad van Ministers heeft een wijziging van de wet ingediend bij de Staatsraad, maar heeft deze teruggenomen om nog meer zaken aan te passen. Bij Staatsbesluit worden nu onder andere wijzigingen aangebracht in de samenstelling van de Zorgraad. 

Ameerali zegt vandaag, maandag 19 juni 2017, op Starnieuws dat de Zorgraad en het uitvoeringsorgaan juist onafhankelijke organen moeten zijn die uiteindelijk vanuit de zorgvergadering worden benoemd. Door te willen ingrijpen wordt getornd aan het fundament van dit orgaan zonder de praktische zaken die nu spelen daardoor op te lossen. 'Er is competentie nodig om de zorg op de rails te krijgen, geen powerplay.'

Ameerali vindt dat de regering, Assembleeleden, zorgverzekeraars, de gezondheidssector en alle betrokkenen de wet beter moeten bestuderen. Zonder wetswijzigingen kunnen diverse veranderingen door staatsbesluiten aangebracht worden.

'De uitvoeringsstaatsbesluiten waren in mijn periode voorbereid, maar de regering heeft na de machtswisseling nagelaten van de afkondiging werk te maken. Maatregelen die genomen moesten worden om de wet goed uit te voeren, zijn niet genomen en er zijn integendeel tegendraadse maatregelen doorgevoerd. Nu voert men aan dat de wet niet goed is, maar door deze te wijzigen wordt het financiële probleem niet opgelost, de betalingsdiscipline vanuit de overheid moet worden hervat. De kosten van de Staat voor de zorg zijn ondanks de inflatie niet meer geworden dan vóór de invoering van de wetten. Zorg kost geld en de Staat heeft met of zonder wet een kosteninbreng in de zorg. Die calculaties zijn terdege gedaan bij invoering van de wet.'

De oud-vicepresident geeft als voorbeeld aan, dat in de wet ook staat dat verzekerden ’s morgens en in de middag/avond naar de arts moeten kunnen gaan. Hiervoor moest de verzekeraar zorg dragen en het uitvoeringsorgaan op basis van de Staatsbesluiten afdwingen. Dit is niet gebeurd, waardoor de kwaliteit van de zorg niet is verbeterd.

Om het gehele bericht te kunnen lezen hier klikken.

0 comments:

Een reactie plaatsen

Voor de echte kunstliefhebber!

Voor de echte kunstliefhebber!