dinsdag 6 juni 2017

Oudste bekende luiaard ter wereld, Miss C, overleden in Adelaide Zoo, Australië

Miss C leefde tweemaal zo lang als andere luiaards van dezelfde tweetenige soort


Na een lang en langzaam leven is Miss C, waarschijnlijk de oudste bekende luiaard van de wereld, op 2 juni overleden in de Adelaide Zoo, Australië, op 43 jarige leeftijd, aldus maandag 5 juni 2017 National Geographic. De Hoffman's tweetenige luiaard leefde twee keer zo lang als de typische luiaard van dezelfde soort en werd geëuthanaseerd nadat leeftijdsgebonden problemen haar levenskwaliteit hadden verslechterd. 

In een verklaring treurt Adelaide Zoo's 'Curator of Conservation and Native Fauna' Phil Ainsley over het verlies van een van de meest iconische dieren van de dierentuin. 'De behandeling die Miss C nodig had was zeer invasieve en zou waarschijnlijk alleen het onvermijdelijke uitstellen, zodat de harde beslissing werd genomen om haar op een humane wijze te euthanaseren', aldus Ainsley.

Geboren in 1974 was Miss C de laatste overblijvende luiaard in Australië en werd beschouwd als de oudste bekende luiaard volgens haar verzorgers. De dierentuin stelt, dat Miss C haar lange leven te danken heeft gehad aan de regelmatige zorg die door het dierentuin personeel is gegeven.


Tweetenige luiaards in het wild leven zo'n 20 jaar. Nieuws over de dood van Miss C is begroet met een stroom verdriet op social media van degenen die haar in haar 43 jaar in de dierentuin hebben bezocht.

'Op dit moment zijn er geen luiaards in de regio, dus terwijl we ooit deze geweldige soort weer zouden willen hebben, kan het enige tijd duren voordat er weer een luiaard in de Adelaide Zoo of Australië is', zei Ainsley.

Hoffman's tweetenige luiaards zijn van oorsprong te vinden in Midden- en Zuid-Amerika en zijn aangetroffen in Honduras, Ecuador, Peru, Brazilië en Bolivia. Ze zijn een van de langzaamste zoogdieren ter wereld - zo langzaam dat algen vaak op hun huid groeien. Hoffman's zijn alleen 's nachts actief en brengen zo veel als 15 tot 20 uur per dag door met slapen. Lange klauwen aan elke voorpoot helpen de luiaards het grootste deel van hun leven in bomen te leven, waar ze eten, slapen, voeden, bevallen en hun jongen opvoeden.

Hoffman's staan erom bekend, dat ze hun grip na de dood behouden, en blijven hangen in de lucht. Tweetenige luiaards worden gemakkelijk in gevangenschap gehouden, in tegenstelling tot hun neven, drietenige luiaards.

Terwijl de IUCN (International Union for Conservation of Nature) momenteel Hoffman's tweetenige luiaards in haar Rode Lijst kwalificeert als een soort die het minst kwetsbaar is, worden de populaties in het wild geconfronteerd met bedreigingen als habitatverlies en illegale dierenhandel.

(Red. De Surinaamse Krant/National Geographic/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen