zaterdag 17 juni 2017

Piranha's slaan toe in het noordoosten van Brazilië

Kritiek gebeten badgasten op lokale autoriteiten die onvoldoende waarschuwen voor piranha's


Zwemmers in Brazilië zijn gewaarschuwd na een golf van verschrikkelijke aanvallen door piranha's die zich voor hun voedsel in de buurt van populaire vakantieoorden bevinden. Diverse toeristen hebben geklaagd bij lokale overheden, dat zij niet genoeg doen om te waarschuwen voor de bedreigingen door scholen van de roofvissen, zo bericht vandaag, zaterdag 17 juni 2017, onder andere de Britse Krant The Daily Mail.

Afgelopen zaterdag werd bij een jonge vrouw een stuk vlees uit de zool van een voet gebeten door de omnivoreuze 6-inch rode-ogen-species na het zwemmen bij Praia de Cristo in het noordoosten van Brazilië. De 22-jarige werd met spoed naar een ziekenhuis vervoerd, lijdend aan schok en zwaar bloedverlies door de open wond. Zij is de zesde die deze maand door witte piranha's in de regio is aangevallen en een van meer dan veertig sinds het begin van dit jaar.

In mei was Daniele Cardosa, 28, op vakantie met haar man en een vijfjarige dochter aan de oevers van de San Francisco-rivier in Pernambuco, toen een van de dodelijke roofdieren zijn vlijmscherpe kaken in de tweede teen van haar rechtervoet zette.

Een getraumatiseerde mevrouw Cardosa zei: 'Ik was slechts een paar minuten in het water toen ik hevige pijn voelde. Ik schreeuwde dat ik in iets had gestapt. Maar, toen ik mijn voet omhoog trok, viel er een piranha af en ik zag een horde vissen in de buurt. Er was veel bloed en ik rende zo snel uit het water als ik kon. Ik verloor bijna mijn teen na de beet, omdat die zo diep was dat het dicht bij het bot kwam. Gelukkig was ik alleen in het ondiepe deel van de rivier gegaan. Het was alsof ze gewacht hadden op het moment dat ik in dieper water zou gaan. Als ik het had gedaan, dan zou het erger geweest kunnen zijn.' 

De verkoopster zei, dat het gebied, populair bij gezinnen en jonge kinderen, talrijke gerapporteerde aanvallen heeft gehad, maar toeristen werden niet gewaarschuwd om uit het water te blijven. Ze voegde eraan toe: 'Ik was geschokt om te ontdekken, dat ik niet de eerste persoon was die was gebeten toen een ober kwam met een eerste hulp kit en vertelde, dat veel andere mensen ook waren gebeten.' 

'Het is schandalig dat lokale restauranteigenaren ons geen informatie geven over de dreiging van piranha's en er zijn geen waarschuwingsborden die door de gemeente worden opgesteld.'
Mevrouw Cardosa is hersteld nadat zij in het ziekenhuis was behandeld. Zij heeft een formele klacht bij ingediend en overweegt juridische stappen. 'Ik zal nooit meer naar die plaats gaan, de risico's zijn te hoog voor mij en mijn familie.'

De gemeente Petrolina, die verantwoordelijk is voor het gebied, ontkent dat het een probleem heeft met piranha-aanvallen, maar zegt dat het de situatie zou controleren om vast te stellen of het gebied 'beperkt gebruik' moet krijgen.

Een van de slachtoffers, Antonia Rejane Oliveira, zei dat zij en haar 19-jarige zoon hun voeten in het water aan het koelen waren, toen ze rond tafels in het ondiepe water zaten toen ze beide werden gebeten. Ze zei: 'Ik voelde een beet in een teen en toen ik het opgeheven had, zag ik bloed. We vertrokken onmiddellijk, omdat we wisten dat onze wonden meer vis zouden trekken.' Babaculandia burgemeester, Aleno Dias Guimaraes, erkende dat delen van de beveiligingsschermen waren gesneden en dus beschadigd.

Hij voegde de reuk van eten van restaurants aan de oevers van de rivier toe die ook de dodelijke zoetwatervis aantrekt. 'Wij hebben chefs gewaarschuwd om hun barbecue grills goed weg te houden van de waterkant, maar de geur lokt de schepselen en mensen maken de situatie erger door voedsel in het water te gooien,' aldus Guimaraes.


Dit is niet de eerste keer dat het strand aanvallen dit jaar heeft geregistreerd. In januari werden drie mensen behandeld aan bijtwonden in tenen in het centrum van de stad. Velen hebben gezegd, dat ze bij de gemeente hebben geklaagd over onvoldoende waarschuwing en gebrek aan bescherming tegen de vissen.

Vorig jaar waren er meer dan 50 gemelde gevallen van piranha-aanvallen. Milieuactivisten claimen dat ontbossing en vermindering van de natuurlijke stroom van de rivier grotendeels de schuld zijn van de agressie van piranha's in de rivier de San Francisco. Ze noemen ook een onevenwichtigheid in de voedselketen in andere rivieren. Overbevissing van andere soorten leidt tot onvoldoende voedsel voor roofvissen en scholen vissen bewegen zich voort langs de oever van de rivieren op zoek naar een maaltijd.

Piranha's bezitten een van de meest vreselijke reputaties. De roofdieren kunnen bloed op twee mijl afstand ruiken, en vee binnen minuten tot op het bot verslinden, en pond voor pond. Hun scherpe tanden zijn krachtiger dan die van een grote witte haai en drie keer sterker dan die van een krokodil.

(Red. De Surinaamse Krant/The Daily Mail)

0 comments:

Een reactie plaatsen