donderdag 22 juni 2017

President Bouterse beweert niet te begrijpen waarom malversaties niet onderzocht worden door OM

Mathoera (VHP): 'De president zoekt drogredenen om niet op te treden'


President Desi Bouterse begrijpt ook niet waarom malversaties die geconstateerd worden, niet onderzocht worden door het Openbaar Ministerie. Hij zal op aandringen van De Nationale Assemblee en regering met gepaste diplomatie de aandacht daarvoor vragen van procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. Dit antwoord gaf de president dinsdag op herhaalde vragen van Assembleelid Carl Breeveld (DOE) over de CLAD-rapporten (Centrale Landsaccountantsdienst) die maar blijven liggen. 

Het VHP-Assembleelid Krishna Mathoera zegt vandaag, donderdag 22 juni 2017, in een reactie op Starnieuws, dat de president drogredenen zoekt om niet op te treden.

'De opgegeven argumenten van de president zijn drogredenen, waarom hij niet kan optreden. Overigens vind ik, dat de president constant argumenten zoekt, waarom dingen niet kunnen. De verantwoordelijkheid van een president is zoeken naar manieren om het wel te laten gebeuren, zeker als beheerder van het geld van het volk. Hij is de leider en hij heeft de hoogste macht in het land. Als hij niet kan, wie gaat het dan wel kunnen?', vraagt ze zich af.

'De president moet lef en commitment demonstreren bij het aanpakken van corruptie.Verwijzen naar instituten en doen alsof hij niet weet waarom het niet gebeurt, is een demonstratie van gebrek aan lef. Daar heeft het volk niets aan, meent zij. De samenleving heeft juist in deze crisis bescherming nodig, zodat het gestolen geld terugkomt in Staatskas. Sterke commitment van het hoogste gezag is noodzakelijk om anticorruptie beleid te maken en uit te voeren.'

De president moet volgens Mathoera nu tonen, dat hij artikel 148 van de Grondwet goed gebruikt om het volk te beschermen. Dit artikel geeft aan dat de regering het algemeen vervolgingsbeleid bepaalt. 'Laat de regering beleid maken, waarbij prioriteit wordt gegeven aan de opsporing en vervolging van alle corrupte politici en ambtenaren, ongeacht wie ze zijn. Dat is pas een toffe president. De beste manier om corruptie aan te pakken is transparantie, waarbij informatie beschikbaar is, zodat controleorganen, media en samenleving kunnen beoordelen of middelen goed zijn gebruikt. Die informatie wordt bewust niet gedeeld. Men blijft vaag', aldus Mathoera.

'Ik kan mij best voorstellen dat het lid Breeveld zich ergert aan een aantal zaken. Ook wij fronsen onze wenkbrauwen', zei Bouterse. Hij sprak eerder met minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer over malversaties die de regering geconstateerd heeft bij onder andere de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB). De zaak is uitgezocht, de rapporten zijn uitgebreid en zijn gestuurd naar diverse instanties die deze moeten behandelen.

De president zei dat het gaat om scheiding der machten, waardoor hij zorgvuldig zijn bewoordingen moet kiezen.

Breeveld merkte op, dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën openheid van zaken heeft gegeven over de stichtingen Betheljada en Maharishi Dayanand. In deze lijn moet de minister ook aangeven wat er met de CLAD-rapporten gebeurt. Ook over Carifesta moet hij man en paard noemen. Hij moet aangeven hoe het komt dat veertig laptops en 29 airco's niet te achterhalen zijn. Waarom zijn mensen niet uitbetaald, terwijl er ruim Srd 39 miljoen is uitgegeven. De minister moet ook helder zijn over deze zaken.

0 comments:

Een reactie plaatsen