donderdag 8 juni 2017

President Bouterse niet aanwezig bij herdenking SLM-vliegramp bij monument Jagernath Lachmonstraat

De Miranda: 'SLM moet na 28 jaar vergiffenis vragen aan de natie Suriname'...

Gedane uitspraken voorzitter van stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal niet bewaarheid


Onderdeel van de herdenking van de SLM-vliegramp aan de Jagernath Lachmonstraat in Paramaribo gisteren zou de aankondiging van een voetbalacademie zijn waar talent kan worden opgeleid tot profvoetballers. Roy Raymond de Miranda, voorzitter van stichting 'Mondiaal Kleurrijk Voetbal', kondigde maandag in de Ware Tijd 'een bijzondere handeling' van president Bouterse aan waarover hij verder geen informatie wilde geven.

Bouterse liet zich gisteren echter niet zien en werd vertegenwoordigd door vicepresident Ashwin Adhin. Van enige aankondiging van een voetbalacademie en van welke bijzondere handeling dan ook was gisteren geen sprake. De eerdere uitspraken van De Miranda werden niet bewaarheid.Het Kleurrijk Elftal was in 1989 door de SVB (Surinaamse Voetbalbond) uitgenodigd om hét voetbalwerk in Suriname te doen. 'De SVB heeft nooit aandacht besteed aan dit soort herdenkingen. Dat vinden wij een kwalijke zaak. Uiteindelijk moesten wij hier uitgenodigd worden door de SVB. Het waren hun gasten. Zij behoorde te herdenken. Dit, samen met de carrier SLM, die hoofdverantwoordelijk is voor dit drama', stelde Roy de Miranda. Hij verwees naar het feit, dat het graf van de toenmalige SVB-voorzitter, Albert Ramnewash, vlak bij de ingang van het monument van de vliegramp staat. Hij kenmerkte dit als een spirituele aangelegenheid.

Op 7 juni 1989 probeerde de DC8-62 N1809E Anthony Nesty en de bejaarde captain van de Surinam Airways een landing te maken op de Johan Adolf Pengelluchthaven. Het vliegtuig kwam bij haar vierde poging ver onder de minimale aanvlieghoogte. Het toestel rolde om zijn lengteas en stortte om 04.27 uur plaatselijke tijd een paar kilometer voor de landingsbaan neer. De brokstukken van het vliegtuig lagen op die bewuste dag 4 kilometer verspreid langs de weg naar Apoera. 176 Passagiers vonden de dood als gevolg van deze tragedie.

Inmiddels zijn 28 jaren voorbij gegaan. Er zijn vele herdenkingsmomenten geweest. Echter is nog steeds vanuit de kant van de Surinaamse Luchtvaarmaatschappij (SLM) en de Surinaamse Voetbalbond (SVB) geen degelijk gebaar gekomen over dit gebeuren, aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 8 juni 2017..

De SLM had in die dagen bij een uitzendbureau mensen ingehuurd die niet gebrevetteerd waren en onder een valse naam meevlogen. Tevens mocht de gezagvoerder vanwege zijn leeftijd niet meer vliegen en was hij veroordeeld door internationale luchtvaartautoriteiten.

De stichting vindt dat de SLM na 28 jaar dat nooit te hebben gedaan, niet alleen vergiffenis dient te vragen aan de nabestaanden, maar aan de natie Suriname. 'Geld uitkeren aan nabestaanden, is één ding, maar ik denk dat een sorry meer waarde heeft dan het geld. Dat heeft niet plaatsgevonden. Wij roepen opnieuw de SLM op om hieraan gevolg te geven', aldus De Miranda. Hierbij miskent De Miranda niet de kwaliteit die op dit moment geleverd wordt door het staatsbedrijf.

Vicepresident Adhin nam notitie van de oproep van De Miranda over SLM en de SVB. 'Het zou goed zijn om een signaal te sturen. Het zijn zaken die niet een groot obstakel zouden moeten zijn. Dat zal ik verder communiceren', stelde Adhin.

De Miranda stond ook een poos stil bij het monument van de vliegramp. Hij haalde aan dat het monument onderhoudsarm is gemaakt. Dankzij sponsoren is het wel gelukt om onderhoudswerkzaamheden te verrichten. De Miranda vindt dat deze rustplaats toch wat aandacht verdient qua onderhoud.

* Op de foto familieleden van de overleden Lloyd Doesburg. Doesburg was een Surinaams-Nederlands voetballer (doelman) die in zijn carrière uitkwam voor Ajax. (Foto: Ricky Bahadoersingh)

(Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname)

0 comments:

Een reactie plaatsen