zaterdag 17 juni 2017

President Brazilië Temer klaagt miljardair Batista aan om beschuldigingen corruptie

Batista: 'Temer leidt binnen de regering een omkoopbare groep'


De Braziliaanse president Michel Temer sleept miljardair Joesley Batista voor de rechter. Dat berichten zaterdag 17 juni 2017 diverse nationale en internationale media. Batista beschuldigt de president van corruptie, maar Temer ontkent dit juist. Volgens Batista zou Temer jarenlang om steekpenningen hebben gevraagd. In een verklaring laat de president weten 'alle passende acties' toe te passen tegen Batista, die in een interview met tijdschrift Época verklaart dat Temer binnen de regering een omkoopbare groep leidt.


Temer stapt maandag naar de rechter. De 77-jarige president is flink in opspraak vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij meerdere corruptieschandalen in Brazilië.

Een derde van de ministers in zijn kabinet en een groot deel van de parlementsleden zijn ook onderwerp van corruptieonderzoeken.

In april leidde het uitlekken van een geluidsopname, waarop Temer een omkoping goedkeurt, tot massale rellen in vijftien Braziliaanse steden.

Batista, die het gesprek opnam, overhandigde de opname aan het Braziliaanse Openbaar Ministerie als deel van onderhandelingen over strafvermindering. De president zegt dat de opname is gemanipuleerd, maar het Braziliaanse volk wil dat hij zijn functie neerlegt.

Het Electorale Hof van Brazilië heeft vorige week besloten dat Temer niet wordt afgezet. Vier van de zeven rechters stemden tegen en drie voor.


(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Nu.nl/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen