vrijdag 2 juni 2017

President Venezuela roept referendum uit

Burgers kunnen stemmen over nieuwe Grondwet die president Maduro wil invoeren


Venezuela krijgt een referendum waarbij burgers kunnen stemmen over de nieuwe grondwet die president Nicolas Maduro wil invoeren. Dat heeft Maduro gisternacht afgekondigd. De plannen van Maduro om de huidige Grondwet te laten herschrijven door een speciaal daarvoor bijeengeroepen burgerraad, zorgen voor veel onrust in het land.

Volgens tegenstanders krijgt hij door die wetswijziging meer macht. Ook vanuit zijn eigen regering is er kritiek.

Er zijn al twee maanden rellen en protesten. Meer dan zestig mensen kwamen om het leven, zowel demonstranten als politieagenten. 'De nieuwe Grondwet kan in een referendum worden beoordeeld, zodat mensen zelf kunnen zeggen of ze het met me eens zijn', zegt de president nu. Een datum voor het referendum is nog niet gepland.


De kritiek op Maduro is groot, omdat het land onder zijn bewind in een diepe economische crisis is gestort waarbij een tekort is aan zelfs de hoogst noodzakelijke levensmiddelen. De economische situatie in Venezuela is schrijnend. De inflatie kan dit jaar oplopen tot 1.600 procent, er zijn grote tekorten aan voedsel en medicijnen. 

Ondertussen verandert het land steeds verder in een dictatuur. Het parlement, waarin de oppositie een meerderheid heeft, is buitenspel gezet, kritische media worden de mond gesnoerd en veel politieke tegenstanders zitten gevangen.


(Red. De Surinaamse Krant/AD/Twitter/NRC)

0 comments:

Een reactie plaatsen