zondag 11 juni 2017

Protest in Asuncion, Paraguay, voor vrijlating 'Curuguaty' veroordeelde boeren

Op 15 juni 2012 bij actie autoriteiten te Curuguaty 11 boeren en zes agenten gedood


Tientallen Paraguayanen hebben vrijdag deelgenomen aan een demonstratie tegen de regering in Asuncion, waarin werd gevraagd om de vrijlating van 11 politieke gevangenen die verband houden met de Curuguaty Slachting in 2012. De demonstratie werd gehouden een paar dagen voor de vijfde herdenking van het drama, aldus vandaag, zondag 11 juni 2017, TeleSUR.

Op 15 juni 2012 stormden 300 zwaargewapende politieagenten Marina Kue binnen in het Curuguaty district (zie foto - Bron: EFE), in een poging 70 landarbeiders te verwijderen die het land hadden bezet. De landloze arbeiders beweerden, dat het land aan de staat behoort, nadat de voormalige dictator Alfredo Stroessner het aan zijn nieuwe eigenaar, Blas Riquelme, had overgedragen.

Het conflict, dat snel gewelddadig werd, leidde tot de dood van 17 mensen, 11 boeren (campesinos) en zes politieagenten. De jongste van de boeren was de 18-jarige Luciano Ortega. Het herbezettingsbevel werd uitgevoerd door 324 Paraguayaanse politie- en elite-troepen, getraind door de CIA en het Amerikaanse leger. Paarden, traangasbommen, een helikopter en zware bewapening werden gebruikt.

Terwijl de moord werd herdacht, hielden de demonstranten ook een oecumenische ceremonie op de locatie van de tragedie.Jorge Bogarin, een advocaat betrokken bij de zaak, benadrukte dat er een definitief beroep wordt voorbereid door het Hooggerechtshof van Justitie wegens 'een reeks procedurele overtredingen' die 'uitsluitend gericht waren op de dood van de politie', meldde Brasil de Fato. Hij voegde eraan toe, dat het proces 'absoluut besmet was vanaf zijn wortels, die nu besmette vruchten heeft'.

Bogarië heeft verklaard, dat er geen relatie bestaat tussen de in beslag genomen wapens van de boeren en de grotere projectielen die de agenten hebben gedood. Ruben Villalba, een boerenleider, werd beschuldigd van de dood van vier agenten in de zaak. Waarnemers beschrijven zijn veroordeling als een farce en een criminalisering van sociale bewegingen.

Andere boeren die voor de slachting zijn veroordeeld zijn onder meer Luis Olmedo, Arnaldo Quintana, Nestor Castro, Lucia Aguero, Fany Olmedo en Dolores Lopez. Felipe Benitez Balmori, Alcides Ramirez, Juan Carlos Tilleria en Adalberto zijn allemaal veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en werden in 2016 vrijgelaten.

President Fernando Lugo, een progressief staatshoofd in een land dat door de rechtse Colorado Partij 60 jaar werd geregeerd tot de verkiezingen in 2008, werd beschuldigd van de massamoord.(Bron foto: EFE)

(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen