dinsdag 13 juni 2017

Regering heeft onnodig gereageerd op contact activiste met internationale organisaties

Deskundige internationaal recht Rudge vindt bezorgdheid regering ongegrond


De intimiderende mededeling van het Kabinet van de President in een persbericht van het Nationaal Informatie Instituut (NII) op zaterdag 27 mei, dat individuen zich niet zouden mogen richten tot internationale organisaties om beoordeling en veroordeling van Suriname te bewerkstelligen op het terrein van mensenrechtenschendingen, was nergens voor nodig. Het was de overtrokken regeringsreactie op het contact dat activiste Maisha Neus onlangs in Nederland had met onder andere Amnesty International.

'Een Inter-Gouvernementele Organisatie (IGO) zal nooit op stel en sprong gebruikmaken van de mogelijkheden om te handelen volgens bepalingen in het oprichtingsverdrag. Men zal eerst achter de schermen zachte diplomatie beginnen, korte signalen geven door in vraaggesprekken impliciet zaken aan de orde te stellen', zegt Eric Rudge, deskundige op het gebied van internationaal recht, in antwoord op de vraag of de bezorgdheid daartoe gegrond is, vandaag, dinsdag 13 juni 2017 in de Ware Tijd.

Rudge laat echter optekenen, dat landen, door partij te worden van een bepaald verdrag of IGO, zoals de Organisatie voor Amerikaanse Staten (OAS), een deel van hun soevereiniteit opgeven en daardoor wel op de vingers getikt zullen worden indien zaken de spuigaten uitlopen. 'Maar, dat zal dan alleen gebeuren volgens protocollen die alle staten hebben goedgekeurd. Ook moet in gedachten gehouden worden dat staten niet happig zijn om elkaar op de vingers te tikken. Wat staat A vandaag overkomt kan morgen staat B te wachten staan', relativeert Rudge het optreden van internationale organisaties.

Rudge weigert direct te reageren op beweringen van het NII over intensieve discussies die gaande zijn over het doel en de werkwijze van IGO's, 'die zich in het bijzonder bezig moeten houden met het waarborgen van de internationale vrede en veiligheid en de beleving van democratische normen en waarden'.

Hij merkt wel op, dat deze discussies niet snel zullen leiden tot verandering van protocollen. 'Vele IGO's zijn in feite in een continu proces van zelfevaluatie. Dit proces staat echter niet echt op de voorgrond bij organisaties zoals de OAS, CARICOM en CELAC. Bij de Verenigde Naties is de roep om evaluatie en eventuele herstructurering wel groter, maar ook hier zullen veranderingen niet op stel en sprong plaatsvinden.' 

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

0 comments:

Een reactie plaatsen