zaterdag 1 juli 2017

'Rijstboer' Manglie typeert minister Algoe, LVV, als taxichauffeur die vliegtuig wil besturen

‘Hij is een grote babbelaar en belazeraar, ik weet niet waar Bouterse hem heeft gevonden'


Een taxichauffeur die een vliegtuig wil besturen. Deze vergelijking maakt rijstmagnaat Imro Manglie bij de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe. ‘Hij is een grote babbelaar en belazeraar. Ik weet niet waar Bouterse hem heeft gevonden. Hij heeft helemaal geen visie’, aldus Manglie vrijdag 30 juni 2017 in het Dagblad Suriname.

Reeds geruime tijd wordt de rijstsector in Nickerie geteisterd door wateroverlast. Volgens Manglie betreft het een beleidsprobleem. Vanwege het ontbreken van goed beleid is de sector in deze situatie gedompeld. Dit is het gevolg wanneer politieke loyalisten op posten worden geplaatst waar zij totaal geen kaas van hebben gegeten, aldus de rijstmagnaat. Hij zit te duimen dat er minder regen valt. Er kan geenszins gesteld worden dat het overtollig water aan het zakken is. Dus dan maar blijven hopen en bidden dat het minder regent, legt de rijstproducent uit.

Manglie kwam gisteren net van zijn oriëntatiebezoek op de rijstvelden. Hij typeert de situatie als uitzichtloos en heel gevaarlijk. Niet lang terug heeft de inzaai plaatsgevonden. Te veel water op de rijstvelden, waarvan er momenteel sprake is, is nooit goed voor de jonge rijstplantjes. Ook moet de bemesting plaatsvinden. Dit kan niet geschieden wanneer de rijstvelden vol zitten met water. Dit kan ook nergens afgevloeid worden.

Ad hoc maatregelen die vanuit regeringszijde worden verricht om het overtollige water de baas te blijven middels het opzetten of openbreken van dammen wordt door Manglie uitgedrukt als ‘dweilen met de kraan open’. Deze werkzaamheden hebben niet geresulteerd in het omlaag brengen van het waterpeil.

Er is deskundig beleid nodig voor de waterhuishouding binnen de rijstsector. Maar, zulks beleid ontberen de rijstboeren al jaar in en jaar uit. Evenals andere rijstboeren heeft ook Manglie initiatieven moeten ontplooien om zijn rijstaanplant te beschermen tegen enorme schade. Dit gebeurde middels het opwerpen van dammen. Toch zit zijn aanplant met overtollig water. Te bedenken wat de schade zou zijn indien hij de dammen niet zou opwerpen.

Behalve rijstarealen moest ook het EBS-terrein in de Corantijnpolder beschermd worden door dammen op te werpen. Hier heeft Manglie zijn medewerking aan verleend, samen met de werknemers voor voornoemd staatsbedrijf en dienstdoende militairen.

0 comments:

Een reactie plaatsen