donderdag 29 juni 2017

Ruim 100 Ecuadoraanse vissers in VS en Midden-Amerika in cel voor drugshandel

Personeel visserijbedrijven en hun gezinnen in Ecuador pleiten voor hulp aan de meer dan 100 vissers en terugkeer

ANGUSTIA. Alexandra, vrouw van visser Jorge B., gevangen in Costa Rica. (Foto Ministerio de Justicia/La Hora)

Personeel van visserijbedrijven en hun gezinnen in Ecuador pleiten voor hulp aan de meer dan 100 vissers die in buitenlandse gevangenissen vastzitten op verdenking van drugshandel, en benadrukken dat die mensen, onderaan de smokkelketen, vaak een buitensporige gerechtelijke prijs in de drugsoorlog betalen, aldus bericht InSight Crime vandaag, donderdag 29 juni 2017.

De Nationale Federatie van Artisanale Vissercoöperaties (Federación Nacional de Cooperativas Pesqueras Artesanales del Ecuador - FENACOPE) heeft gevraagd om de oprichting van een speciale multi-sectionale commissie om verantwoordelijkheid te nemen in de juridische zaken van de 110 Ecuadoraaanse vissers die gevangen zitten in de Verenigde Staten en Midden-Amerika, meldde La Hora 27 juni.

FENACOPE roept de regering op om de repatriëring van de vissers te vergemakkelijken, zodat ze hun straf in Ecuador kunnen uitzitten, alsook om hun families van steun te voorzien in de vorm van krediet voor hun worstelende vrouwen, aldus La Hora

'Ze zijn geen drugshandelaren, ze worden gebruikt door drugshandelaren, ze zouden dat niet moeten moeten betalen met zoveel jaren in gevangenschap',  vertelde de moeder van een visser die een 11-jarig vonnis in de Verenigde Staten uitzit, tegen La Hora.

Vijf vissers zijn onlangs vrijgelaten om hun straf in Ecuador af te ronden als onderdeel van het ministerie van Justitie's repatriëringsplan. Hoewel het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt dat slechts 27 meer in het buitenland opgesloten zitten, zeggen vissersgemeenschappen dat dit een onderschatting is, meldde La Hora.

(Red. De Surinaamse Krant/InSight Crime)

0 comments:

Een reactie plaatsen