donderdag 22 juni 2017

Sharman (VHP): 'Volksgezondheid in Comité Generaal bespreken riskante zaak'

'Wat is er zo geheimzinnig aan dat samenleving, betrokken bij volksgezondheid, geen deelgenoot mag zijn?'


President Desi Bouterse heeft tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee van dinsdag 20 juni de parlementsvoorzitster gevraagd om een zogenoemd Comité Generaal (CG) om twee zaken te behandelen. Het staatshoofd noemde in dit kader de kwestie ‘Alcoa’ en ‘de eeuwenoude volksgezondheidskwestie’. Verder gaf hij geen uitleg over een reden om deze twee zaken in een CG te bespreken, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 22 juni 2017.

VHP-Assembleelid en arts Dew Sharman begrijpt, dat de president zijn zwaarwichtige redenen zal hebben om een CG aan te vragen. Maar, hij snapt niet waarom een onderwerp als volksgezondheid in besloten kring besproken moet worden.

'Wat is er zo geheimzinnig aan dat de grote samenleving, die betrokken is bij de volksgezondheid, geen deelgenoot van mag zijn?', vraagt Sharman zich af.

De voorzitster van het parlement zei, dat zij het vermoeden heeft waarom de president om zo'n besloten vergadering vraagt. Wat de president allemaal te verklappen heeft en verborgen gehouden moet worden voor de samenleving kan Sharman zich echter niet voorstellen. Een kwestie als volksgezondheid in een CG behandelen, betekent ook dat de volksvertegenwoordiger in het parlement er niet over in publiek zal mogen praten. Dit is volgens Sharman al een riskante zaak, aangezien de hele gezondheidszorg momenteel op zijn kop ligt en de samenleving maar smeekt naar informatie over hoe de regering denkt de zaak op te lossen.

Wat de issue ook al zou mogen zijn (geldstromen of actoren), gezondheidszorg moet volgens Sharman, in het kader van openbaarheid van bestuur, in het openbaar besproken worden.

0 comments:

Een reactie plaatsen