zaterdag 3 juni 2017

Spectaculaire blikseminslag gefilmd met hogesnelheidscamera in Brazilië

Blikseminslag gefilmd met 7.000 beelden per seconde...


Voor het eerst hebben wetenschappers blikseminslag in een gebouw op camera kunnen vastleggen in zeer hoge snelheid. 'Bliksem is een tikkeltje eng, maar ook prachtig om te aanschouwen. Al helemaal wanneer je de vertakkingen goed kunt zien', aldus vandaag, zaterdag 3 juni 2017, Kijk Magazine op haar website/ Maar dat lukt vaak niet, want de flitsen schieten met zo’n hoge snelheid door de lucht. Je hoeft maar een keer te knipperen en de bliksem is alweer weg. 

Wetenschappers uit Brazilië moeten dan ook een vreugdesprong hebben gemaakt toen zij met een hogesnelheidscamera een spectaculaire blikseminslag in een gebouw wisten vast te leggen.

7.000 beelden per seconde 
Het is bijzonder moeilijk om het precieze moment van inslag in een bliksemafleider vast te leggen.De onderzoekers moesten erg dicht bij het gebouw staan en de camera lang op een punt gericht laten staan. Zodoende konden ze het gebeuren filmen met veel frames per second.

Volgens de wetenschappers, die een artikel over hun bevindingen publiceerden in Geophysical Research Letters, is dit de eerste keer dat een blikseminslag in een gebouw is vastgelegd met een hogesnelheidscamera. Ze filmden het fenomeen met 7.000 beelden per seconde. Dankzij deze hoge snelheid waren de onderzoekers in staat om details te zien die anders onmogelijk konden worden aangetoond.

Donderroedes 
De camerabeelden hebben het onderzoeksteam een hoop extra inzichten gegeven. Zo berust het ontwerpen van bliksemafleiders altijd op een hoop giswerk. De meeste donderroedes (een metalen stang die de bliksem aantrekt en naar de grond afvoert) zijn namelijk afgestemd op hoge gebouwen, maar dit gebouw was slechts 60 meter hoog. Daarom kunnen dankzij deze gedetailleerde beelden in de toekomst betere bliksemafleiders worden ontwikkeld – ook voor lagere gebouwen.

(Red. De Surinaamse Krant/Kijkuit Magazine/Geophysical Research Letters/USA Today)

0 comments:

Een reactie plaatsen