donderdag 22 juni 2017

Sunil Oemrawsingh: 'Bouterse is voorbarig om geen politiek asiel te verlenen aan 16 Cubanen'

'Hoe kan president, nog voordat status van de mensen is vastgesteld, een besluit nemen dat ze worden uitgezet?'


'President Desi Bouterse is voorbarig met zijn besluit om geen politiek asiel te verlenen aan de zestien Cubanen die een aanvraag hebben ingediend. Het staatshoofd zou eerst het resultaat van het onderzoek naar de juridische status van deze mensen moeten afwachten', zegt mensenrechtenactivist Sunil Oemrawsingh vandaag, donderdag 22 juni 2017, in de Ware Tijd.

'Dat onderzoek is aan de gang en indien de werkelijke status bekend is en blijkt dat het om illegalen gaat zullen zij worden uitgezet naar het land van herkomst', zei de waarnemende minister van Buitenlandse Zaken Ferdinand Welzijn, dinsdag in het parlement. Hij reageerde op vragen van DOE-fractieleider Carl Breeveld.

Oemrawsingh, voorzitter van mensenrechtenorganisatie Stichting 8 december 1982, vindt de reactie van de bewindsman nog 'aanvaardbaar'.

'Hoe kan de president, nog voordat de status van de mensen is vastgesteld, een besluit nemen dat ze worden uitgezet?', vraagt hij zich af.

Naast onderzoek of de vreemdelingen hier illegaal verblijven moet worden vastgesteld of er gegronde vrees voor vervolging op Cuba is, onder meer wegens hun godsdienst, seksuele oriëntatie of politieke overtuiging. Onderzoek naar dergelijke gevallen beperkt zich niet alleen daartoe. Ook dient te worden nagegaan of de aanvragers risico lopen op marteling, onmenselijke of vernederende straf, of voor hun leven moeten vrezen, zegt de activist.

0 comments:

Een reactie plaatsen