vrijdag 2 juni 2017

Suriname op 81e plaats wereldwijde lijst welzijn kinderen van Save the Children

'Hoogste cijfers moord op kinderen en kindermisbruik in Latijns-Amerika en Caribisch gebied'Suriname staat op de 81e plaats van de wereldwijde lijst die het welzijn van kinderen weergeeft. De internationale kinderrechtenorganisatie Save the Children heeft die donderdag 1 juni 2017 voor het eerst gepubliceerd (zie onderaan), aldus de Ware Tijd. In totaal zijn 172 landen in de lijst opgenomen. 

Er is onderzocht in hoeverre de jeugd van kinderen gezond of verstoord is. Hoe hoger een land in de ranglijst komt, hoe hoger de kwaliteit van de kinderjaren gemiddeld is. De zogenoemde 'End of Childhood Index' is gebaseerd op het aantal kinderen dat overlijdt voor het vijfde jaar, ondervoed is, niet naar school gaat, aan kinderarbeid doet, getrouwd is, een kind gebaard heeft, is vermoord en leeft in een conflictsituatie.

Zo'n veertien procent van de kinderen in Suriname ging in 2011 niet naar een basisschool en middelbare school. Vier procent van de vijf- tot veertienjarigen was slachtoffer van kinderarbeid. Zo'n twaalf procent van de meisjes was getrouwd tussen haar vijftiende en negentiende jaar.


'Overal ter wereld komt moord op kinderen en kindermisbruik voor, maar de hoogste cijfers liggen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied', stelt het rapport 'Stolen Childhoods'. Geweld en criminele activiteiten zouden alleen maar toenemen in de regio. Ook het aantal kinderen dat kinderen heeft gekregen is uitzonderlijk hoog. Bijna veertigduizend kinderen in El Salvador zijn in 2015 van school gegaan om de veiligheid te waarborgen. In Honduras, Venezuela en El Salvador, Colombia en Brazilië komen de meeste moorden op kinderen voor in Zuid-Amerika en in het Caribische gebied.

Wereldwijd zijn er zo'n 263 miljoen kinderen die niet naar school gaan. Verder zijn 168 miljoen kinderen slachtoffer van kinderarbeid. Daarnaast moesten bijna 28 miljoen kinderen vluchten en hebben zestien miljoen meisjes tussen de vijftien en negentien jaar een kind gebaard. Zo'n 75,000 jongens en meisjes zijn in 2015 vermoord.

De hoogst scorende landen van de index zijn: Noorwegen, Slovenië, Finland, Nederland en Zweden. Dit heeft te maken met goede gezondheidszorg, onderwijs en bescherming voor kinderen. Somalië, Centraal-Afrika, Mali, Angola en Niger scoren het laagst.

This #internationalchildrensday, we're putting the spotlight on those children whose childhoods have been robbed. Not by accident, but because of early and forced marriage, early pregnancy, conflict, extreme violence, forced labour, poor health and not being able to go to school. . According to our latest report - Stolen Childhoods - almost 700 million children worldwide are missing out on being children. . Swipe right to see the eight reasons for an #EndofChildhood. Click on the link in our bio or type endofchildhood.org to read our report and most importantly, take action to bring about a change! . . . #EveryLastChild #Children #Childhood #Child #Health #endchildmarriage #childlabour #Health #Healthcare #education #SaveLives #SavetheChildren #Campaign #Campaigning #crisis #conflicts #school #pregnancy #Babies #endviolence
A post shared by Save the Children Campaigns (@sc_campaigns) on


0 comments:

Een reactie plaatsen