dinsdag 20 juni 2017

Tientallen nazi-voorwerpen gevonden in woning bij Argentijnse hoofdstad Buenos Aires

Autoriteiten vermoeden dat het originele spullen zijn van voormalig hooggeplaatste nazi’s

(Bron foto: Natacha Pisarenko/AP)

In een woning in de buurt van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn tientallen nazi-voorwerpen gevonden. In de verborgen kamer van het huis lagen onder meer een buste van Hitler, elegante boxen met vergrootglazen en messen met swastika’s aangetroffen. Ook werden er foto’s bij de voorwerpen gevonden waarop Hitler te zien was met een vergrootglas. De Argentijnse autoriteiten gaan ervan uit dat de voorwerpen na de Tweede Wereldoorlog zijn meegenomen door gevluchte nazi’s.


Vermoed wordt, dat het om originele spullen gaat van voormalig hooggeplaatste nazi’s. Zo werd een fotonegatief gevonden waarop Hitler te zien is met een vergrootglas. Historici bevestigden volgens het hoofd van de Argentijnse federale politie, Nestor Roncaglia, dat het vergrootglas van Hitler was. Ook bij andere spullen zaten foto’s.


'Ze laten zien dat de objecten echt door de ‘Fuhrer’ werden gebruikt. Er zijn foto’s van hem met de voorwerpen', zegt de Argentijnse minister van Veiligheid, Patricia Bullrich, tegen persbureau AP. De afbeeldingen moesten er volgens haar voor zorgen dat de spullen makkelijker konden worden verkocht.

De politie probeert te achterhalen hoe de objecten Argentinië zijn binnengekomen en wil daarbij ook internationale experts inzetten. Veel onderzoekers en leden van de Joodse gemeenschap in Argentinië denken dat hooggeplaatste nazi’s de spullen meebrachten na de Tweede Wereldoorlog. Veel nazi’s vluchtten toen naar Argentinië.

Een van de bekendste uitwijkelingen naar Argentinië was Josef Mengele, die in het concentratiekamp Auschwitz werkte. Hij leefde tien jaar lang in de hoofdstad Buenos Aires en verhuisde naar Paraguay toen agenten van de Israëlische geheime dienst SS-topman Adolf Eichman in Argentinië ontvoerden en hem naar Israël overbrachten. Mengele overleed in 1979 in Brazilië.

De politie kwam de spullen op het spoor bij een onderzoek naar illegale kunstwerken in een galerie in het noorden van Buenos Aires. Agenten van Interpol volgden de verzamelaar en gingen zijn huis binnen, waar hun aandacht werd getrokken door een grote boekenplank. Daarachter vonden ze de verborgen kamer. De verzamelaar is nog op vrije voeten, maar er wordt wel een onderzoek ingesteld naar zijn activiteiten.

(Red. De Surinaamse Krant/NRC/De Telegraaf/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen