zaterdag 17 juni 2017

Trump schrapt 'volkomen eenzijdige deal' regering-Obama en Cuba

President VS legt weer meer beperkingen op het reizen naar en van en de handel met Cuba

- 'Havana moet maar eens dringend zijn politieke gevangenen vrijlaten en eerlijke en vrije verkiezingen organiseren'
- 'Dankzij Trump zijn wij nu weer de bad guy voor de Cubanen'


De Verenigde Staten gaat de 'volkomen eenzijdige deal' die de regering-Obama met Cuba sloot, schrappen. Dat heeft VS-president Donald Trump (zie foto - Bron: The Hill) vrijdag 16 juni 2017 in Miami, gezegd, het bolwerk in Florida van de Cubaanse anti-Castristen. Zo wil Trump weer meer beperkingen leggen op het reizen naar en van en de handel met het Caraïbische eiland.

Ook qua taalgebruik draaide Trump de klok weer enkele jaren terug: onder de Castro’s was en is Cuba een 'brutale dictatuur' en Havana moet maar eens dringend zijn 'politieke gevangenen' vrijlaten. Met de ingrepen wil Trump de Cubaanse regering 'aansporen eerlijke en vrije verkiezingen' te organiseren. Daarnaast hoopt hij Havana aan te zetten tot de vrijlating van politieke gevangenen. 'De Amerikaanse regering hoopt dat het Cubaanse regime dat als een opportuniteit ziet om de hervormingen door te voeren waaraan ze de voorbije jaren lippendienst bewezen', klonk het.

Met zijn strenger Cubabeleid komt Trump een belofte na die hij tijdens de verkiezingsrace van 2016 deed.

Maar, niet iedereen in het Witte Huis is overtuigd van de koerswijziging. 'Het normaliseringsproces is onze nationale veiligheid ten goede gekomen en heeft ons land diplomatieke en economische voordelen opgeleverd', betoogden zij.

Benjamin Rhodes, een voormalige veiligheidsadviseur van Obama die een sleutelrol speelde in de dooi van de bilaterale relaties, had vrijdag een vernietigend oordeel klaar. 'Deze maatregelen zijn politiek gemotiveerd. Uiteindelijk schieten de VS zich hiermee in eigen voet', stelde hij. 'Dankzij Trump zijn wij nu weer de bad guy voor de Cubanen.'(Red. De Surinaamse Krant/De Tijd/VTM Nieuws/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen