dinsdag 27 juni 2017

Twaalf jaar cel voor ex-minister van financiën Brazilië

Palocci schuldig bevonden aan corruptie en het witwassen van geld


Een Braziliaanse rechtbank heeft maandag 26 juni 2017, de voormalige minister van financiën Antonio Palocci (zie foto - Bron: Twitter) tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Palocci is schuldig bevonden aan corruptie en het witwassen van geld. Dat meldt onder andere het Nederlands Financieele Dagblad. Palocci vormde drie jaar lang, van 2003 tot 2006, de pijler van de economische politiek van de linkse president Luiz Inácio Lula da Silva. Daarna was hij tot 2011 een van de belangrijkste adviseurs van Lula’s opvolgster Dilma Rousseff, die meer dan een jaar geleden het veld moest ruimen vanwege onvrede met haar beleid en het overtreden van belangrijke begrotingsregels. Rousseffs opvolger en interim-president Michel Temer ligt ook alweer maanden lang onder vuur wegens corruptie. Car Wash De veroordeling van Palocci maakt onderdeel uit van de operatie ‘Car Wash', het grootste onderzoek naar corruptie dat ooit in het grootste Zuid-Amerikaanse land heeft plaatsgevonden.

Volgens persbureau Reuters kan de straf tegen Palocci nog lager uitvallen in ruil voor meer informatie over corruptieschandalen in Brazilië. Daarmee zou hij ook voormalig president Lula verder in diskrediet kunnen brengen.

Lula, ook al diverse keren in verband gebracht met allerlei corruptieaffaires, doet mogelijk mee aan de presidentsverkiezingen van 2018. Bouwtycoon veroordeeld Operatie ‘Car Wash’ heeft in Brazilië al veel slachtoffers geëist, ook in het zakenleven. Zo is bijvoorbeeld Brazilië's machtigste zakentycoon Marcelo Odebrecht, tot voor kort ceo van het grootste bouwbedrijf in het land, veroordeeld tot negentien jaar cel voor omkoping. Hij bekende onder meer $30 mln aan steekpenningen te hebben betaald aan staatsoliebedrijf Petrobras.

Odebrecht is vanwege betrokkenheid bij grootschalige corruptie uitgesloten van overheidsopdrachten in diverse Zuid-Amerikaanse landen of kan daaraan pas weer meedoen na het betalen van enorme boetes. Met een groot aantal landen zijn inmiddels (dure) schikkingen getroffen.

(Red. De Surinaamse Krant/Het Financieele Dagblad/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen