maandag 12 juni 2017

Venezolaanse president Maduro vraagt Paus Franciscus te bemiddelen in conflict met oppositie

Oppositie heeft eerder geweigerd in gesprek te gaan met de Paus


Het Vaticaan maakt deel uit van de groep bemiddelaars in het dialoogproces dat vorig jaar gelanceerd werd tussen overheids- en oppositiesectoren. De Venezolaanse president Nicolas Maduro zei zondag, dat hij een brief aan Paus Franciscus zal sturen, waarin hij hem vraagt ​​om te bemiddelen in het politieke conflict met oppositiesectoren die de afgelopen twee maanden geweld in de straten hebben aangemoedigd, waardoor meer dan 70 doden en veel gewonden zijn gevallen, zo bericht TeleSUR vandaag, maandag 12 juni 2017.

De rechtse oppositie liep weg van gesprekken die door de Paus eerder dit jaar werden geleid. 'Ik zal een brief sturen naar Franciscus, zodat hij en het Vaticaan ons kunnen helpen door als mediator op te treden richting de oppositie, zodat ze stoppen met het gebruik van kinderen in gewelddadige protesten', zei hij tijdens een ceremonie waar vrijwilligers van de beweging We Zijn Venezuela, een eed aflegden om de sociale programma's van het land te versterken.


Een maand geleden heeft Paus Franciscus, die herhaaldelijk de dialoog tussen sectoren in Venezuela heeft aangespoord, kritiek geuit op een deel van de oppositie, omdat die niet bereid was om te gaan zitten voor gesprekken.

De katholieke leider riep Venezolaanse bisschoppen op om elke vorm van geweld te verwerpen. Ondanks de oproepen van de Paus, zeiden de Venezolaanse oppositieleiders dat zij niet zouden deelnemen aan de Nationale Constitutionele Vergadering die door Maduro werd bijeengeroepen om de Grondwet te herschrijven. De vergadering werd gehouden met als doel de voortdurende politieke spanningen te verlichten en de dialoog met de oppositie te ondersteunen.

Maduro maakte gebruik van artikel 347 van de Bolivariaanse Grondwet, die het mogelijk maakt om een ​​nationale vergadering bijeen te roepen met het doel om de staat te transformeren.

(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen