donderdag 22 juni 2017

Vicepresident Ecuador ontkent links met Odebrecht-corruptiezaak

Jorge Glas: 'Er is geen enkel bewijs tegen mij, ik heb niets te verbergen, mijn handen zijn schoon'


De vice-president van Ecuador, Jorge Glas, heeft woensdag 21 juni 2017 ontkend links te hebben met de corruptiezaak van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht, dat wordt onderzocht van omkoping van overheidsdiensten in 12 landen in ruil voor contracten. 'Er is geen enkel bewijs tegen mij. Ik heb niets te verbergen, en mijn handen zijn schoon', zei Glas tijdens een openbare hoorzitting voor het fiscaal comité van het parlement van Ecuador. In een hoorzitting, die bijna drie uur duurde, zei Glas dat hij nooit deel uitmaakte van Odebrecht-contracten.

'Ik roep publiekelijk een staatsminister of een publieke bedrijfsmanager op om te zeggen of Glas ooit de telefoon heeft opgepakt om iets te vragen tijdens een contractproces', zei hij.

Glas, die dit jaar de 'running mate' was van president Lenin Moreno tijdens hun winnende presidentiële verkiezingscampagne, riep in de hoorzitting op om zijn politieke geschiedenis te bezien. Hij was ook vicepresident van voormalig president Rafael Correa tussen 2013 en 2017.

Het Odebrecht-corruptieschandaal is in december in Ecuador aan het licht gekomen, toen het Amerikaanse ministerie van Justitie onthulde, dat het Braziliaanse bedrijf tussen 2007 en 2016 33,5 miljoen Amerikaanse dollars heeft betaald aan ambtenaren in Ecuador in ruil voor contracten voor het bouwbedrijf.Tijdens het verhoor woensdag zei Glas dat in mei een oproep werd gedaan aan alle ambtenaren en leidinggevenden van publieke bedrijven tijdens de Correa-regering en voorgaande regeringen om hun financiële gegevens te onthullen, vanaf 1987 toen Odebrecht in Ecuador begon te werken. Hij zei dat hij de oproep sterk onderbouwde en voegde eraan toe dat 'iedereen wordt onderzocht, niemand staat boven de wet'.

(Red. De Surinaamse Krant/Xinhua/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen