dinsdag 13 juni 2017

Voortvluchtige Panamese oud-president Ricardo Martinelli gearresteerd in Coral Gables, Florida

Martinelli beschuldigd van bespioneren politieke rivalen 


De voortvluchtige Panamese oud-president Ricardo Martinelli is gearresteerd in de Amerikaanse stad Coral Gables in de staat Florida, aldus de Amerikaanse politie. Hij wordt door Panama gezocht voor spionage, zo berichten diverse media dinsdag 13 juni 2017.

De steenrijke zakenman verliet Panama in januari 2015 met een privéjet.

Eerder deze maand vaardigde Interpol een arrestatiebevel uit - waarover De Surinaamse Krant op 22 mei berichtte - en eerder deze week werd Martinelli in de VS gesignaleerd bij een voetbalwedstrijd van het nationale elftal van zijn land, dat in de Copa América tegen Argentinië speelde.


Panama beschuldigt de voormalige president ervan dat hij publiek geld heeft gebruikt om zijn politieke rivalen te bespioneren, tijdens zijn presidentstermijn van 2009 tot 2014. Het land wil dat Martinelli uitgeleverd wordt.

Martinelli ontkent alles. Volgens hem probeert zijn opvolger Juan Carlos Varela hem zwart te maken, om zo de aandacht af te leiden van huidige problemen in Panama. Varela was vice-president onder Martinelli.

Martinelli, een supermarkttycoon, leidde in de afgelopen jaren een infrastructuur groei en de snelste economische groei van Latijns-Amerika in de afgelopen jaren, maar zijn regering was beschadigd door beschuldigingen van corruptie.

In februari zei het Openbaar Ministerie in Panama, dat ze internationale hulp wilden zoeken om twee van Martinelli's zonen te arresteren in verband met een beweerde regeling om omkoopgeld van de Braziliaanse bouwreus Odebrecht wit te wassen.

(Red. De Surinaamse Krant/Trouw/Al Jazeera/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen