woensdag 28 juni 2017

Vragen bij de Ware Tijd over oorzaak groene kleur water in stuwmeer

'Er is meestal geen sprake van groenige kleur in stromend water, maar wel in stilstaand water...'


Dat het water in delen van het stuwmeer vervuild is geraakt door onder meer goudwinning in de omgeving, is alom bekend. Maar, of de groenige kleur daarvan een kenmerk is, zou onderzoek moeten uitwijzen. Dit zegt hydroloog Sieuwnath Naipal in reactie op een luchtfoto van Fabian Vas Experience in de zaterdageditie van de Ware Tijd. Daarop is de groenige kleur duidelijk te zien, alus die krant vandaag, woensdag 28 juni 2017. 

Naipal durft geen conclusies te trekken of het water hiermee ‘ongezond’ is. 'Je wilt op de eerste plaats niets uitsluiten, maar ook niet vanuit één kant de zaak bekijken.' Een monsteronderzoek zou duidelijkheid kunnen geven.

Naipal legt uit, dat er meestal geen sprake is van een groenige kleur in stromend water, maar wel in stilstaand water, waaruit het stuwmeer bestaat. 'De hydrologische condities verschillen.' Algen kunnen een mogelijke oorzaak zijn, maar ook de 'weerkaatsing' van het bos.

* Naipal lijkt zich dan ook minder tot geen zorgen te maken en lijkt de oorzaak van de groene kleur, voor de hand liggend, bij moeder natuur te zoeken en niet bij activiteiten van goudzoekers die juist zorgen voor een bruine troebele zanderige kleur van het water....

Groen of niet, dat het water in grote delen van het meer vervuild is geraakt door mijnbouwactiviteiten, gepaard gaand met kwikgebruik en milieuverstoring, is niet nieuw, schrijft de Ware Tijd. Inwoners van omliggende dorpen zijn voor een groot deel afhankelijk van water uit het stuwmeer.

Cynthia Chin A Sang, medewerkster van toeristenoord Tonka-eiland, is niet te spreken over de situatie. 'Veel mensen willen het gebied niet meer bezoeken, vanwege de berichten over het vervuilde water.' Ze zegt dat het water voorheen rechtstreeks gebruikt kon worden, maar nu moet het eerst gezuiverd worden. Volgens haar wordt de vervuiling nabij Tonka-eiland deels veroorzaakt door werkzaamheden van scalians in het gebied. 'Je hoort ze duidelijk.'

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft de mijnbouwactiviteiten van goudzoekers in het stuwmeer onlangs per direct laten stopzetten.

Ook op onderstaande foto van maart dit jaar lijkt het stuwmeerwater ook onschuldig groen...

A post shared by Fabian Vas Experience. (@fabian_vas) on


(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd/Instagram)

0 comments:

Een reactie plaatsen