zaterdag 24 juni 2017

Vredesproces in Colombia heeft een belangrijke nieuwe mijlpaal bereikt

President Juan Manuel Santos: 'De FARC heeft nu al zijn wapens heeft ingeleverd'


Het vredesproces in Colombia heeft een belangrijke nieuwe mijlpaal bereikt. President Juan Manuel Santos zei vrijdag 23 juni 2017 tegen Isabelle Kumar van Euronews in Parijs, dat de paramilitaire groep, de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, bekend als de FARC, nu zijn wapens heeft ingeleverd. 

President Santos heeft toegegeven, dat er geen manier is om te waarborgen dat alle wapens zijn ontmanteld, maar erop gewezen dat in vergelijking met andere soortgelijke processen wereldwijd een veel groter aantal wapens is ingeleverd bij VN-vertegenwoordigers. Ceremonies worden in de komende dagen in Colombia gehouden om dit belangrijke moment voor het land te markeren.De burgeroorlog met de FARC heeft meer dan een halve eeuw geduurd, ongeveer 7 miljoen mensen ontheemd en volgens sommige schattingen 260.000 mensen gedood.

President Santos tekende in november 2016 een historische vredesovereenkomst met de FARC. Het is een overeenkomst die hem internationale erkenning heeft opgeleverd, met name de Nobelprijs voor de Vrede. Ondanks de populariteit in het buitenland is Santos geconfronteerd met felle kritiek thuis. Diegenen die tegen het akkoord zijn, stellen dat Santos te mild is geweest voor de paramilitaire groep, in een poging om ten allen tijde een vredesovereenkomst te krijgen.

Er is ook bezorgdheid dat bij een presidentiële verkiezing volgend jaar, waaraan Santos niet na twee termijnen als president kan deelnemen, een oppositiewinst het einde van de overeenkomst kan betekenen.

President Santos is deze dagen op een officieel bezoek in Frankrijk waar hij eerder de Franse premier Emmanuel Macron ontmoette - zijn overheersende boodschap is, dat met vrede Colombia open staat voor zaken. Hij ontkende bezorgdheid, dat andere paramilitaire groepen zouden stappen in het vacuüm dat door de FARC nu is gecreëerd, in plaats van dat dit een unieke kans is voor economische groei en investeringen in Colombia.

(Red. De Surinaamse Krant/EuroNews/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen