vrijdag 23 juni 2017

Vrouw (70), in Suriname geboren,op zoek naar Amerikaans burgerschap ontdekt dat ze al 60 jaar lang Amerikaanse is

Hannie Gerdeman wil VS-burgerschap, zodat ze onbeperkt in VS kan blijven bij haar zieke moederFoto's worden geschoten en Amerikaanse vlaggen vastgehouden - dit zijn de gezichten van pas genaturaliseerde burgers. 'Extatisch!', zei Hannie Gerdeman. De 70-jarige Gerdeman is een van hen. 'Dit is zo'n opluchting,' zei ze, aldus FOX40.com te Sacramento, Californië (VS). 

Gerdeman is geboren in Suriname, maar woont in Nederland. Ze wilde het burgerschap verkrijgen, zodat ze onbeperkt in de VS kan blijven bij haar zieke moeder, zonder de beperkingen van een toeristenvisum. 'Het was nogal een gedoe elke keer,' zei Gerdeman.

Toen ze contact opnam met immigratie-advocaat Thomas Baker kreeg ze de verrassing. 'Toen hij het ons vertelde, waren we allemaal geschokt', ze zei. Baker ontdekte, dat Gerdeman niet 10 tot 15 jaar hoeft te wachten, zoals ze dacht. 'Hij zei me, maar je bent een Amerikaanse', zei ze lachend.


Baker merkte op, dat Gerdeman's moeder en overleden vader Amerikaanse burgers waren en dat ze op een gegeven moment bij hun in de VS woonde als kind en eerder een zogenoemde groene kaart had. 'Ik moest de wet onderzoeken vanaf het moment dat ze Amerikaanse staatsburgers werden en zij was geboren, en zag dat ze aan de eisen voldoet, en we dachten, dat we er maar voor zouden gaan,' zei Baker.

Het pad naar burgerschap werd gistermiddag voltooid.

Gerdeman legde de eed af en kreeg haar certificaat - dat dateert al van 60 jaar geleden. Baker zei, dat deze zaak ongebruikelijk is en het is de enige die hij ooit heeft behandeld. Een ongebruikelijk geval dat een nieuw begin voor een trotse burger markeert die nu kan stemmen, een Amerikaans paspoort krijgt en zo lang als ze wil in de VS kan verblijven.

'Ik ben 70! Wat ga ik nu doen?', zei Gerdeman.

(Red. De Surinaamse Krant/FOX40)

3 comments:

 1. Maar hoe is het dan met de voorzieningen die ze als "Nederlandse" heeft genoten ? Moet ze die terugbetalen ?
  ( Kenneth )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach kom die moetze gewoon doorontvangen het is geen privilege maar een sociale schuld aan haar .

   Verwijderen
 2. Welke voorzieningen? U gaat er bij voorbaat al van uit dat ze bijvoorbeeld een uitkering heeft genoten. Misschien heeft ze wel haar hele leven gewerkt in Nederland, belasting afgedragen, kinderen opgevoed en met succes geleverd aan de Nederlandse maatschappij en geniet ze van een welverdiend pensioen? Wie weet

  BeantwoordenVerwijderen