woensdag 21 juni 2017

VS pleit in OAS voor 'contactgroep' om te bemiddelen in crisis Venezuela

Stevige aanvaring tussen de VS en Venezuela

'De VS wil ingrijpen in Venezuela om te profiteren van de oliereserves van het land'


De Verenigde Staten en Venezuela hebben dinsdag stevige woorden gewisseld tijdens de Algemene Vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Cancun, Mexico, nadat de Amerikaanse vertegenwoordiger zei, dat de OAS een soort resolutie moest aannemen over het onrustige Zuid-Amerikaanse Land om trouw blijven aan haar principes, zo bericht persbureau Associated Press dinsdag 20 juni 2017.

John Sullivan, de Amerikaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, hield een gepassioneerd pleidooi voor de 34-landen-groep om een ​​'contactgroep' van landen goed te keuren om te bemiddelen in een ​​felle politieke en economische crisis die al meer dan 70 levens in Venezuela heeft gekost en de bevolking in armoede heeft gestort.


'Als we deze stap voorwaarts niet kunnen maken dan hebben we een ernstige belemmering voor ons vermogen om door te gaan als organisatie', zei Sullivan. 'Het is het minst dat we kunnen doen.'

De minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela, Delcy Rodriguez, die maandag uit de vergadering was gelopen, kwam dinsdag terug en zei, dat de Verenigde Staten wil ingrijpen in Venezuela om te profiteren van de oliereserves van het land. Sullivan reageerde, dat Rodriguez's opmerkingen 'samengevat kunnen worden in drie woorden: afleidingen, vervormingen en irrelevant.' Dat leidde tot een boze reactie van Rodriguez.


'Ik denk dat de enige manier waarop zij (de VS) hun wil kunnen opleggen, is met hun mariniers, die met een snelle actie in Venezuela zouden worden begroet, als ze durven te  landen'. 

De OAS slaagde er nauwelijks in om een ​​resolutie aan te nemen waarin wordt opgeroepen de politieke crisis van Venezuela te beëindigen. Maar. Peru en andere landen bleven dinsdag de wanhopige situatie op de straten van Venezuela vermelden, die minstens 70 mensen heeft gedood en meer dan 1.300 gewonden heeft gekost.. Rodriguez zei van die landen: 'Als ze deel uitmaken van het afval van de schoothondjes van het imperialisme, dat doet Venezuela niet.'

(Red. De Surinaamse Krant/Associated Press/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen