vrijdag 9 juni 2017

VS verontwaardigd over vrijlating door Colombia van FARC-lid

Julio Enrique Lemos ontvoerde een Amerikaanse burger in Panama in 2008


De Amerikaanse ambassade in Colombia plaatst vraagtekens bij de beslissing van Colombia om een ​​lid van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, FARC, die door de VS wordt gezocht voor de ontvoering van een Amerikaanse burger in Panama in 2008, vrij te laten. In een sterk geformuleerde brief aan het Hooggerechtshof van Colombia vraagt de Amerikaanse ambassadeur Kevin Whitaker (zie foto - Bron: US Department of State) waarom is besloten Julio Enrique Lemos vrij te laten, nadat hij kort in februari in hechtenis zat in plaats van hem uit te leveren aan de Verenigde Staten. Dit bericht vandaag, vrijdag 9 juni 2017, de Miami Herald.

In de brief, die door RCN is vrijgegeven (zie onderaan), beweert Whitaker dat Lemos, een lid van het 57e Front van de FARC, de ontvoering organiseerde gedreven door persoonlijke winst en daarom niet in aanmerking komt voor speciale behandeling onder de voorwaarden van de historische vredesovereenkomst tussen de FARC en de Colombiaanse regering..

'Dit was een verachtelijke en onmenselijke misdaad tegen een slachtoffer, een Amerikaanse burger, die momenteel in de Verenigde Staten woont', schrijft Whitaker in de brief, die ook werd gestuurd naar president Juan Manuel Santos.

De Amerikaanse ambassade zegt, dat het geen commentaar zou leveren op de diplomatieke correspondentie van particulieren. Volgens een aanklacht van het justitiële Zuidelijke District van New York, dat in 2009 van kracht werd, was Lemos een van degenen die op 4 april 2008 de ontvoering van een Amerikaanse burger organiseerden in de Costa del Este buurt van Panama Stad. Terwijl het slachtoffer in het gerechtelijk document niet wordt vermeld, meldden media destijds, dat de ontvoerde man de Cubaanse-Amerikaanse zakenman Cecilio Padrón was, die ook een voormalig directeur van de Cubaanse Amerikaanse National Foundation was.

'De verdachten hielden het slachtoffer vast voor losgeld, dat zij aan de familieleden van het slachtoffer hadden gevraagd, en lieten de familieleden weten dat ze het slachtoffer nooit meer zouden zien, als het losgeld niet werd betaald', aldus de aanklacht. 'Het slachtoffer werd vrijgelaten in februari 2009, nadat een familielid van het slachtoffer het losgeld had betaald.'

De Verenigde Staten is een supporter van de vredesovereenkomst in Colombia, die erop gericht is een burgeroorlog van een halve eeuw te beëindigen. In december verzamelden ongeveer 7.000 leden van de FARC zich in 26 zogenoemde concentratiezones om het proces van re-integratie te beginnen. Onder de overeenkomst kunnen guerrillaleden amnestie of alternatieve straffen aanvragen om te boeten voor misdrijven die verband houden met het conflict.

Lemos werd korte tijd in februari aangehouden toen hij zijn concentratieruimte verliet voor een ​​medische afspraak in de stad Medellin. 'Ik ben zeer bezorgd dat deze beslissing in strijd is met de noodzaak van rechtvaardigheid', zegt Whitaker in de brief, 'en het zorgt voor het risico van een zorgwekkend en gevaarlijk risico voor bilaterale rechtvaardigheid.'
(Red. De Surinaamse Krant/Miami Herald)

0 comments:

Een reactie plaatsen