zondag 25 juni 2017

Walvissen trakteren Ecuador op een bezoek op hun route naar Antarctica

'Ze hebben een economische waarde, internationaal zijn ze waarschijnlijk de nummer één soort bij whale watching'


Zo'n  15 bultrugwalvissen kunnen twee keer per dag worden gezien, waarbij elke waarneming tussen twee tot drie uur kan duren. Duizenden bultrugwalvissen overbruggen meer dan 15.000 mijl over de hele wereld, van de Zuid-Amerikaanse kust naar de ijskappen van Antarctica voor hun tweejaarlijkse migratie, aldus TeleSUR zaterdag 24 juni 2017.

Wanneer het seizoen van de lente verandert in de zomer, beginnen de vriendelijke reuzen van de diepte hun reis die zich uitstrekt van juni tot september, dansend over de golven beginnen ze langs de kust van Puerto Lopez in Manabí, Ecuador.

'We zijn het mooiste land ter wereld en de favoriete plek voor een van de grootste dieren op de planeet om zich voort planten', zei de Ecuadoraanse minister van Toerisme Ponce de León.

De majestueuze zoogdieren kunnen tot 18 meter lang worden en wegen zo veel als 40 ton. Volgens Cherry Zambrano, een natuurgids van het Machalila National Park, kunnen 10 tot 15 bultrugwalvissen twee keer per dag worden gezien, waarbij elke waarneming tussen de twee en drie uur kan duren. De walvissen komen in groepen voor, de jonge mannetjes zijn de eerste om begin juni naar de kust te gaan, gevolgd door volwassen mannetjes en uiteindelijk vrouwtjes eind juli, aldus de directrice van onderzoek in Ecuador van de 'Whales Pacific Foundation', Cristina Castro.

De Nationale Marine Visserijdienst van Ecuador (NMFS) zegt dat sinds april 2015 scholen van de mariene zoogdieren gestaag zijn gegroeid. 'Walvissen, waaronder de bultrug, spelen een belangrijke rol in ons marine milieu', aldus Eileen Sobeck, van de 'National Oceanic and Atmospheric Administration' (NOAA).

Vorig jaar heeft NMFS aangekondigd, dat 9 van de 14 soorten bultrugwalvisvissen niet langer geregistreerd zijn als bedreigd. Maar, walvissen die regelmatig in de Pacifische wateren langs de Californische, Mexicaanse en Midden-Amerikaanse kusten zijn te bewonderen, blijven onder de beschermende vleugel van de Wet op Bedreigde Species.

'Ze hebben een economische waarde. Internationaal zijn ze waarschijnlijk de nummer één soort bij whale watching', aldus zei Regina Asmutis-Silva, uitvoerend directrice en senior biologe voor Walvis- en Dolfijn Bescherming Noord-Amerika over bultrugwalvissen. 'Zo is er belangstelling om ervoor te zorgen dat deze populaties gehandhaafd en gezond blijven.'

Ze reizen tweemaal per jaar over de hele wereld, voeden in de polaire extremiteiten en voeden tijdens de wintermaanden in tropische wateren. Hun prachtige en spookachtige oproepen echoën onder de golven en kunnen vaak tijdens het paringsseizoen gehoord worden.


(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR)

0 comments:

Een reactie plaatsen