vrijdag 9 juni 2017

Zelfrijdende Volvo-truck ingezet bij oogst suikerriet in Brazilië

Truck stuurt zichzelf met precisie door de suikerrietvelden

(Bron foto's: Volvo)
Afgelopen oogstseizoen waren Braziliaanse suikerrietvelden testgebied voor prototype van Volvo Trucks


Het Zweedse Volvo heeft een zelfrijdende truck ontwikkeld die Brazilië wordt ingezet bij de oogst van suikerriet. Volgens Volvo wordt daardoor de opbrengst van de oogst verhoogd. De truck stuurt zichzelf met precisie door de velden om schade te voorkomen aan de jonge aanplant die de oogst van het volgende jaar moet worden. 

Momenteel gaat volgens Volvo nog 4% van de oogst verloren omdat de jonge planten worden platgereden en de aarde door de voertuigen wordt aangestampt. Dit vertaalt zich in een verlies aan inkomsten van duizenden dollars per truck per seizoen.

Afgelopen oogstseizoen deden de Braziliaanse suikerrietvelden dienst als testgebied voor een prototype van Volvo Trucks. De truck is ontwikkeld om te onderzoeken of geautomatiseerde besturing een middel is om schade aan de bodem en de oogst te voorkomen en de opbrengst te verhogen. Het potentieel voor grotere oogsten is aanzienlijk: tot wel tien ton per hectare per jaar.


Momenteel wordt het suikerriet van de velden binnengebracht met oogstmachines en handmatig bestuurde trucks, die in een laag tempo naast elkaar rijden. Wanneer een truck vol is, levert deze de lading af en komt de volgende truck naast de oogstmachine rijden waarna de procedure wordt herhaald.

Het is een grote uitdaging voor de truckchauffeur om de snelheid aan te passen aan die van de oogstmachine. Ook moet hij in het spoor blijven rijden om te voorkomen dat de planten worden vernield die pas het volgende jaar worden geoogst. 

De zelfrijdende truck volgt met behulp van GPS-ontvangers een op coördinaten gebaseerde kaart door het veld met suikerriet.

Twee gyroscopen zorgen dat niet alleen de voorwielen maar het hele voertuig met grote precisie wordt bestuurd, om te voorkomen dat de truck meer dan 25 mm naar opzij afwijkt van de ingestelde koers. Bij het laden, kan de chauffeur kiezen om de snelheid te regelen met de cruisecontrol van het voertuig of om handmatig te versnellen of te remmen. Omdat de chauffeur zich niet meer hoeft te concentreren op het besturingsproces, kan hij de andere werkzaamheden ontspannen en veilig uitvoeren, aldus Volvo.

(Red. De Surinaamse Krant - 9 juni 2017/Volvo/De Telegraaf/New Atlas)

0 comments:

Een reactie plaatsen