zaterdag 1 juli 2017

'Zo ga je niet met mensen om ook al zijn zij gestorven'

Breeveld (DOE) spreekt in Assemblee afkeuring uit over gang van zaken ‘lanti beri’s’

'Het is zeer triest en mensonterend'


Parlementariër Carl Breeveld van de partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) heeft vrijdagmiddag 30 juni 2017 in de Nationale Assemblee (DNA) een trieste realiteit beschreven over hoe de zogeheten ‘lanti beri’s’ plaatsvinden. Van een behoorlijke begraafplaats schijnt absoluut geen sprake te zijn. De begrafenissen vinden plaats op een afgelegen plek langs het Magentakanaal. Dit bericht de Ware Tijd.

Breeveld, die vorige week donderdag zelf zo'n begrafenis heeft bijgewoond, zei: 'Het is zeer triest en mensonterend. Zo ga je niet met mensen om ook al zijn zij gestorven.'

Lanti beri's zijn begrafenissen van personen die zijn gestorven, maar waarvan de familie geen geld heeft de begrafenis te bekostigen of personen die zijn gestorven maar niemand zich heeft aangemeld als verwant. In het geval van Breeveld gaat het om kinderlijkjes van te vroeg geboren kinderen die zijn overleden. De lijkjes worden samen in een ondiep gat gelegd.

Breeveld vindt, dat de wettelijke voorschriften voor graven ook daar in acht genomen moeten worden. Normaal is de diepte van en graf zes voet diep. De parlementariër zei, dat ondiepe graven een gevaar zijn voor de volksgezondheid en dat die gemakkelijk te schenden zijn door zwerfhonden. Breeveld is niet te spreken over de locatie van de begrafenissen. Het terrein ligt er vervallen en verwaarloosd bij. De weg naar de plek is vrijwel onbegaanbaar en de graven liggen er behoorlijk somber bij.

Parlementariër Roche Hopkinson (NDP) zei een en ander erg schokkend te vinden en vroeg de regering er alles aan te doen dat dit niet meer kan gebeuren.

Marinus Bee van de ABOP-fractie pleitte ervoor, dat in de begroting voor deze post meer geld wordt uitgetrokken. De eigen bijdrage van de familie die een begrafenis niet zelf kan betalen is nu Srd 350.

0 comments:

Een reactie plaatsen