vrijdag 9 juni 2017

Zwarte activist vermoord in Colombia

Bernardo Cuero Bravo keek thuis te Malambo naar voetbalwedstrijd op tvEen activist in Noord-Colombia, die opkwam voor slachtoffers van het gewapende conflict, is voor het aangezicht van zijn familie beschoten en vermoord tijdens het kijken naar een voetbalwedstrijd op televisie, aldus de Nationale Vereniging van Afro-Afstammelingen (Afrodes, Asociación Nacional de Afrocolombianos Desplazados), zo berichten vandaag, vrijdag 9 juni 2017, diverse media in Colombia. Bernardo Cuero Bravo, een nationale aanklager van Afrodes, werd vermoord in Malambo, een stad in de noordelijke provincie Atlantico.

'Twee mannen reden op een zwarte motorfiets terwijl hij naar een voetbalwedstrijd keek en vroegen ​​naar huurappartementen in de omgeving. Toen Bernardo de twee naderde om hen te antwoorden, trok een van ze een pistool en doodde hem voor de ogen van zijn partner en andere familieleden, waarna de mannen zijn gevlucht', aldus Afrodes gisteren in een verklaring.

Cuero was ook een wettelijke vertegenwoordiger van de Vereniging van Ontheemden in Malambo, lid van de Gemeenschaps Actie Raad en lid van het Forum van Slachtoffers in de gemeente Malambo en de provincie Atlantico. De activist had de Nationale Beschermingseenheid (UNP, Unidad Nacional de Protección) en andere overheidsinstanties gevraagd om hulp als gevolg van 'meerdere bedreigingen en aanvallen als gevolg van zijn communautaire activiteiten als verdediger van de mensenrechten voor de Afro-afkomstige bevolking en slachtoffers (van het conflict)', zei Afrodes.Enkele jaren geleden leverde de UNP Cuero een kogelvrij vest en een mobiele telefoon, maar deze werden later ingenomen na een beoordeling van de gevaren waarmee hij geconfronteerd werd.

Een paar jaar geleden overleefde Cuero een moordaanslag en werd zijn zaak voorgelegd aan de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens, die de Colombiaanse regering adviseerde om de veiligheid voor hem en andere Afrodes-leden te vergroten. De mensenrechtengroep heeft herhaaldelijk bedreigingen tegen zijn leiders in Cali, Cartagena, Bogota en Soacha gemeld.


(Red. De Surinaamse Krant/alianzanews.com/Twitter/UNP)

0 comments:

Een reactie plaatsen